Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak22. rujna 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Komisija isplatila dodatnih 1,5 milijardi eura pomoći Ukrajini

Od početka rata potpora Ukrajini i Ukrajincima ukupno iznosi oko 81 milijardu eura. To uključuje financijsku, humanitarnu, hitnu proračunsku i vojnu potporu EU-a, država članica i europskih financijskih institucija Ukrajini.

 Von der Leye ukraine

Komisija je danas isplatila 1,5 milijardi eura u okviru paketa makrofinancijske pomoći + za Ukrajinu, u vrijednosti do 18 milijardi eura. Taj će instrument pridonijeti nastojanju EU-a da uz stabilnu, predvidljivu i znatnu financijsku potporu pomogne Ukrajini da pokrije svoje neposredne potrebe za financiranjem 2023. Današnjom isplatom Ukrajina je ove godine primila 13,5 milijardi eura u okviru makrofinancijske pomoći +.

Ta će potpora pomoći Ukrajini da nastavi isplaćivati plaće i mirovine te da nastavi pružati osnovne javne usluge, kao što su bolnice, škole i stanovanje za raseljene osobe. Ukrajini će se ujedno omogućiti da osigura makroekonomsku stabilnost i obnovi kritičnu infrastrukturu uništenu u ruskoj agresiji, kao što su energetska infrastruktura, vodni sustavi, prometne mreže, ceste i mostovi.

Današnje plaćanje uslijedilo je nakon što je Komisija 25. srpnja utvrdila da Ukrajina i dalje ostvaruje zadovoljavajući napredak u provedbi dogovorenih uvjeta politike i ispunjava zahtjeve za izvješćivanje, kojima se nastoji osigurati transparentno i učinkovito korištenje sredstava. Ukrajina je posebno ostvarila važan napredak u jačanju financijske stabilnosti, jačanju vladavine prava, poboljšanju svojeg plinskog sustava, poticanju energetske učinkovitosti i promicanju bolje poslovne klime.

Predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: Ove smo godine platili 13,5 milijardi eura kako bismo Ukrajini pomogli da nastavi s radom bolnica, škola i drugih službi. Svaki mjesec kontinuirano podupiremo i Ukrajinu u isplati plaća i mirovina. Ta brza i fleksibilna pomoć prilagođena je potrebama zemlje te se njome promiču korjenite reforme u Ukrajini. Naša predanost pružanju potpore Ukrajini nepokolebljiva je i nastavit ćemo odigrati svoju ulogu u ponovnoj izgradnji moderne i prosperitetne zemlje.

Od početka rata potpora Ukrajini i Ukrajincima ukupno iznosi oko 81 milijardu eura. To uključuje financijsku, humanitarnu, hitnu proračunsku i vojnu potporu EU-a, država članica i europskih financijskih institucija Ukrajini, kao i sredstva stavljena na raspolaganje kako bi se državama članicama pomoglo da zadovolje potrebe Ukrajinaca koji bježe od rata.

 

Više informacija dostupno je u ovom informativnom članku

 

Komisija je 20. lipnja predložila uspostavu namjenskog instrumenta za pružanje usklađene, predvidljive i fleksibilne potpore Ukrajini za razdoblje 2024. 2027. u ukupnom iznosu do 50 milijardi EUR.

Pojedinosti

Datum objave
22. rujna 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj