Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak26. travnja 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija i Europol organiziraju konferenciju o borbi protiv krijumčarenja migranata

Ta će konferencija biti prva u nizu konferencija posvećenih rješavanju sve učestalijeg digitalnog krijumčarenja migranata kao odgovor na poziv na djelovanje Globalnog saveza za borbu protiv krijumčarenja migranata pokrenutog 28. studenoga 2023.  

Konferencija o borbi protiv krijumčarenja migranata

Konferencija o borbi protiv krijumčarenja migranata u digitalnom području, u organizaciji Europske komisije i Europolovog Europskog centra za borbu protiv krijumčarenja migranata održat će se 29. i 30. travnja u sjedištu Europola u Haagu u Nizozemskoj. Ta će konferencija biti prva u nizu konferencija posvećenih rješavanju sve učestalijeg digitalnog krijumčarenja migranata kao odgovor na poziv na djelovanje Globalnog saveza za borbu protiv krijumčarenja migranata pokrenutog 28. studenoga 2023.

Na konferenciji će se poticati dijalog među zakonodavnim tijelima država članica, pravosudnim tijelima, agencijama za pravosuđe i unutarnje poslove i ključnim partnerskim zemljama kako bi se utvrdile zajedničke potrebe, promicala operativna suradnja i razmijenili primjeri dobre prakse u borbi protiv digitalnog krijumčarenja migranata. Krijumčari se sve više koriste digitalnim uslugama kao što su društveni mediji u svim fazama poslovanja, od oglašavanja usluga do prijenosa novca. Ta upotreba digitalnih usluga predstavlja novi izazov za tijela kaznenog progona i pravosudna tijela kad je riječ o istragama, kaznenom progonu i osuđivanju krijumčara.

Pristup EU-a borbi protiv krijumčarenja migranata ključna je sastavnica pakta o migracijama i azilu opisana u Akcijskom planu EU-a za borbu protiv krijumčarenja migranata (2021. – 2025.). Akcijskim planom utvrđuju se mjere za jačanje međunarodne suradnje duž migracijskih ruta, sankcioniranje krijumčara, sprečavanje iskorištavanja migranata, jačanje suradnje i podupiranje rada tijela kaznenog progona i pravosuđa te povećanje baze znanja. Kako bi se dodatno pojačala borba protiv krijumčara, Komisija je u studenome 2023. predložila ažuriranje zakonodavnog okvira direktivom kojom se utvrđuju minimalna pravila za sprečavanje i suzbijanje krijumčarenja i Uredbom o jačanju uloge Europola u borbi protiv krijumčarenja migranata te je objavila poziv na djelovanje Globalnog saveza za borbu protiv krijumčarenja migranata.

Pojedinosti

Datum objave
26. travnja 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj