Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak21. lipnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Komisija i države članice uspostavljaju oblak za suradnju u području europske kulturne baštine

Mjerama iz klastera Obzora Europa „Kreativnost, kulturna baština i uključivost” nastoji se ozeleniti i digitalizirati europsku kulturnu baštinu.

Komisija i države članice uspostavljaju oblak za suradnju u području europske kulturne baštine

Komisija je danas pokrenula dijalog s državama članicama o uspostavi oblaka za suradnju u području europske kulturne baštine kako bi putem digitalne infrastrukture pridonijela očuvanju europskog kulturnog blaga. Cilj je oblaka poticati suradnju i zajedničko stvaranje u kulturnom, kreativnom i tehnološkom sektoru.

Za oblak je do 2025. predviđeno 110 milijuna eura iz programa Obzor Europa te će on biti jedinstvena infrastruktura koja će omogućiti dosad nezabilježenu transdisciplinarnu opsežnu suradnju stručnjaka kao što su znanstvenici u području kulturne baštine, kustosi, arhivisti i konzervatori. Učinit će dostupnima najsuvremenije tehnologije za digitalizaciju artefakata, istraživanje umjetničkih djela i dokumentiranje podataka, što će znatno unaprijediti očuvanje, zaštitu i obnovu kulturne baštine te im dodati novu, digitalnu dimenziju. Svrha mu je olakšati pristup naprednim tehnologijama te ukloniti prepreke za manje i udaljene institucije.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel zajedno je s ministrima kulture i znanosti te visokim predstavnicima država članica i Europskog parlamenta postavila temelje za oblak za suradnju u području europske kulturne baštine.

U Europi je dosad digitalizirano samo 30 % do 50 % kulturnih zbirki. Te su brojke još niže za trodimenzionalne prikaze velikih struktura i krajobraza kulturne baštine, koji su osnova za detaljna znanstvena istraživanja. Nadalje, većina postojećih standarda nije ujednačena, sljediva ni sigurna, što ugrožava europsko materijalno i nematerijalno kulturno blago.

Povjerenica Gabriel izjavila je: Oblak za suradnju bogatu će europsku kulturnu baštinu uvesti u novu digitalnu dimenziju. Taj zajednički rad na europskoj razini olakšat će suradnju među istraživačima, kustosima i muzejskim stručnjacima kako bi se zaštitila naša kulturna baština i omogućio jednostavan pristup kulturnim sadržajima, a budućim generacijama pružila prilika da uživaju u njemu u godinama koje dolaze. Usto će manjim muzejima i kulturnim institucijama otvoriti nove mogućnosti za veću primjenu digitalizacije i suradnju na zajedničkim projektima u sigurnom i izuzetno profesionalnom radnom prostoru.

Proces je tek započeo, a ex ante procjenu učinka oblaka za suradnju provelo je osam neovisnih stručnjaka.  Razvoj oblaka odvijat će se u okviru programa EU-a za istraživanja i inovacije Obzor Europa (2021. – 2027.). Taj program prvi put obuhvaća klaster koji se odnosi isključivo na „Kreativnost, kulturnu baštinu i uključivost”, a njegov ukupni proračun za razdoblje 2021. – 2027. iznosi 2,28 milijardi eura. Komisija će blisko surađivati s državama članicama na pripremi programa rada Obzora Europa za utvrđivanje strukture, usluga i alata za infrastrukturu oblaka. Predviđeni proračun iznosi 110 milijuna eura, a pozivi na podnošenje prijedloga bit će objavljeni 2023. i 2024.

Kontekst

Mjerama iz klastera Obzora Europa „Kreativnost, kulturna baština i uključivost” nastoji se ozeleniti i digitalizirati europsku kulturnu baštinu.  EU raznim programima potiče inovacije i kreativnost u sektoru umjetnosti te u kulturnom i kreativnom sektoru.  U okviru programa Kreativna Europa prvi je put izdvojena sektorska potpora za kulturnu baštinu.

Inicijativa novi europski Bauhaus vodeća je inicijativa EU-a u području društvene uključivosti, održivosti i estetike. Kao odgovor na goruće zahtjeve kulturnog sektora, infrastruktura oblaka pridonijet će učinkovitijem očuvanju jedinstvenih europskih artefakata, kulturnih krajobraza, povijesnih mjesta i zgrada u digitalnom dobu.

U okviru prethodnog programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020. uloženo je više od 60 milijuna eura u istraživačke i inovacijske aktivnosti za razvoj alata i metodologija za očuvanje materijalne i nematerijalne kulturne baštine, zaštitu ugroženog nasljeđa od nezakonite trgovine te poboljšanje pristupa kulturnoj baštini i promicanje kulturnog turizma.

Više informacija

Informativni članak

Izgradnja digitalne budućnosti Europe

Preporuka Komisije o digitalizaciji i internetskoj dostupnosti materijala o kulturi te o digitalnom očuvanju

Izvješće o oblaku za suradnju u području europske kulturne baštine

Pozivi na podnošenje prijedloga za kulturnu baštinu u okviru programa Obzor Europa

Pojedinosti

Datum objave
21. lipnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj