Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak1. travnja 2022.Predstavništvo u Hrvatskoj

Komisija donijela prijedlog za konverziju hrivnja za osobe koje bježe iz Ukrajine

Cilj je današnjeg prijedloga promicati koordinirani pristup za sve države članice kako bi se onima koji bježe iz Ukrajine ponudili jednaki uvjeti za konverziju hrivnja u lokalnu valutu neovisno o državi članici u kojoj su smještene.

Komisija donijela prijedlog za konverziju hrivnja za osobe koje bježe iz Ukrajine

Komisija je danas donijela prijedlog preporuke Vijeća o konverziji hrivnja u valutu država članica domaćina od strane osoba koje bježe od rata u Ukrajini. Ovim se prijedlogom dopunjuje humanitarna pomoć koju EU pruža osobama koje bježe iz Ukrajine, posebice dok putuju diljem Unije, te je u potpunosti u skladu s pravnom stečevinom EU-a u području azila i vanjskim djelovanjem Unije.

Od početka ruske vojne invazije na Ukrajinu više od 3,8 milijuna osoba pobjeglo je u Europsku uniju. EU i njegove države članice uložili su znatne napore u pružanje humanitarne pomoći i privremene zaštite tim osobama, uključujući pristup tržištu rada, stanovanju, medicinskoj pomoći i obrazovanju za djecu. Jedna od neposrednih potreba izbjeglica jest pretvaranje hrivnja u valutu zemlje domaćina.

Cilj je današnjeg prijedloga promicati koordinirani pristup za sve države članice kako bi se onima koji bježe iz Ukrajine ponudili jednaki uvjeti za konverziju hrivnja u lokalnu valutu neovisno o državi članici u kojoj su smještene. Taj je pristup potreban s obzirom na to da je Narodna banka Ukrajine morala obustaviti zamjenu hrivnja za gotovinu u stranoj valuti kako bi zaštitila ograničene devizne pričuve Ukrajine. Kao posljedica toga, kreditne institucije u državama članicama EU-a nisu bile voljne provesti konverzije zbog ograničene konvertibilnosti hrivnja i izloženost tečajnom riziku.

Neke države članice razmatraju uvođenje nacionalnih programa kojima se podupire konverzija ograničene količine hrivnja po osobi, a cilj Komisije je dosljedan pristup takvim programima. Programima bi se trebalo predvidjeti maksimalno ograničenje od 10 000 hrivnja po osobi, bez naknada, prema službenom tečaju koji objavljuje Narodna banka Ukrajine. Programi bi trebali trajati najmanje tri mjeseca.

Pojedinosti

Datum objave
1. travnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj