Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak4. svibnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija donijela pravila o produljenju fleksibilnosti za potpore

Budući da su ograničenja kretanja još uvijek na snazi u cijelom EU-u, Komisija je danas donijela pravila za produljenje fleksibilnosti do 2021. u provedbi provjera potrebnih za potporu u okviru zajedničke poljoprivredne politike (ZPP).

Komisija donijela pravila o produljenju fleksibilnosti za potpore

Pravilima se omogućuje zamjena posjeta poljoprivrednim gospodarstvima upotrebom alternativnih dokaza, uključujući nove tehnologije kao što su satelitske snimke ili fotografije s geolokacijskom oznakom. Time će se osigurati pouzdane provjere uz istodobno poštovanje ograničenja kretanja i svođenje fizičkog kontakta između poljoprivrednika i inspektora na najmanju moguću mjeru.

Nadalje, pravila uključuju fleksibilnost u pogledu rokova za provjere. Time se državama članicama omogućuje da odgode provjere, primjerice do ukidanja ograničenja kretanja.

Osim toga, pravila obuhvaćaju smanjenje broja fizičkih provjera na licu mjesta koje treba provesti za mjere povezane s površinom i životinjama, ulaganja u ruralni razvoj i tržišne mjere. Cilj je tih pravila smanjiti administrativno opterećenje nacionalnih agencija za plaćanja prilagodbom trenutačnim okolnostima uz istodobno osiguravanje kontrola potrebnih za potpore u okviru ZPP-a. Više informacija o sustavima upravljanja i kontrole ZPP-a dostupno je ovdje. Više informacija dostupno je na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
4. svibnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj