Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak20. listopada 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija donijela pravila o neovisnim revizijama na temelju Akta o digitalnim uslugama

U skladu s Aktom o digitalnim uslugama, Delegiranom uredbom utvrđuju se koraci koje imenovane službe moraju primijeniti kako bi provjerile sposobnosti i neovisnost revizora.

Digital services

Komisija je danas donijela Delegiranu uredbu s pravilima o neovisnim revizijama za procjenu usklađenosti vrlo velikih internetskih platformi i vrlo velikih internetskih tražilica s Aktom o digitalnim uslugama.

U skladu s Aktom o digitalnim uslugama neovisni revizori moraju barem jednom godišnje ocijeniti usklađenost vrlo velikih internetskih platformi i tražilica sa svim obvezama iz Akta o digitalnim uslugama. Izvješća o reviziji trebala bi sadržavati jasno mišljenje o usklađenosti subjekta nad kojim je provedena revizija u skladu s Aktom o digitalnim uslugama.

U skladu s Aktom o digitalnim uslugama, Delegiranom uredbom utvrđuju se koraci koje imenovane službe moraju primijeniti kako bi provjerile sposobnosti i neovisnost revizora. Njome se utvrđuju i glavna načela koja bi revizori trebali primjenjivati pri provođenju revizija.

Revizori će se koristiti predlošcima za izradu neovisnih revizija, a vrlo velike internetske platforme i tražilice koristit će se predlošcima za izradu izvješća o provedbi. Obveznim predlošcima osigurat će se usporedivost izvješća različitih subjekata.

Revizije su važan alat kojime se osigurava odgovornost i element su zahtjeva u pogledu transparentnosti Akta o digitalnim uslugama. 19 subjekata određenih u travnju 2023. trebalo bi proći kroz prvu reviziju  najkasnije 16 mjeseci nakon određivanja, tj. krajem kolovoza 2024. Izvješća o reviziji morat će dostaviti Komisiji i nadležnom tijelu u državi članici u kojoj imaju poslovni nastan te ta izvješća moraju objaviti najkasnije u roku od tri mjeseca od dovršetka izvješća o provedbi revizije.

Komisija je delegiranu uredbu proslijedila Europskom parlamentu i Vijeću. Pravila bi se trebala primjenjivati u roku od tri mjeseca ako druge institucije ne ulože prigovor.

Pojedinosti

Datum objave
20. listopada 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj