Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak20. srpnja 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija donijela paket odluka kako bi osigurala potpuni i pravovremeni prijenos direktiva EU-a - službena opomena i Hrvatskoj

Komisija je donijela paket odluka o povredama jer države članice nisu obavijestile o mjerama poduzetima za prenošenje direktiva EU-a u nacionalno zakonodavstvo (tzv. povrede obveze obavješćivanja).

Provedba prava EU-a: ostvarivanje koristi za građane

Komisija je uputila službenu opomenu državama članicama koje nisu obavijestile o nacionalnim mjerama za prenošenje direktiva, a čiji je rok za prenošenje nedavno istekao. U ovom slučaju 25 država članica još nije izvijestilo o mjerama za potpuno prenošenje osam direktiva EU-a u području zdravstva, okoliša, prometa, obrane i financijske stabilnosti, financijskih usluga i unije tržišta kapitala. Države članice imaju rok od dva mjeseca da odgovore na službene opomene i dovrše njihovo prenošenje ili Komisija može odlučiti uputiti obrazloženo mišljenje.

Objavljivanje poreznih informacija: javno izvješćivanje po zemljama o iznosu poreza na dobit

Direktivom (EU) 2021/2101 zahtijeva se od svih multinacionalnih poduzeća koja posluju na jedinstvenom tržištu EU-a koja su stalno prisutna u Uniji i koja imaju prihode veće od 750 milijuna eura da objave izvješće o iznosu poreza na dobit koji plaćaju u svakoj državi članici i nekooperativnim jurisdikcijama. Ta izvješća sadržavaju i dodatne informacije kao što su broj zaposlenika ili promet po zemlji. Komisija danas upućuje službenu opomenu 17 država članica (Belgija, Bugarska, Češka, Estonija, Grčka, Hrvatska, Italija, Cipar, Latvija, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Austrija, Poljska, Portugal, Slovenija, Finska) zbog neobavješćivanja o nacionalnim mjerama za potpuno prenošenje Direktive do 22. lipnja 2023.

 

Pojedinosti

Datum objave
20. srpnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj