Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak15. ožujka 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija dodjelila 500 milijuna eura za povećanje proizvodnje streljiva

Komisija je danas dodijelila 500 milijuna eura predviđenih Aktom za podupiranje proizvodnje streljiva (ASAP). 

EU

Komisija je danas dodijelila 500 milijuna eura predviđenih Aktom za podupiranje proizvodnje streljiva (ASAP). Time će se europskoj obrambenoj industriji omogućiti da do kraja 2025. poveća kapacitete za proizvodnju streljiva na dva milijuna topničkih granata godišnje.

 

Komisija je u rekordnom roku dovršila evaluaciju u skladu s Uredbom o ASAP-u i odabrala 31 projekt za pomoć europskoj industriji u povećanju proizvodnje streljiva. Odabrani projekti obuhvaćaju pet područja: eksplozivi, potisni prah, topničke granate, projektili te certifikacija ispitivanja i obnove. ASAP je usmjeren na potisni prah i eksplozive, koji su uska grla u proizvodnji topničkih granata, te će im dodijeliti oko tri četvrtine sredstava. Programom će se podupirati projekti kojima se godišnji proizvodni kapacitet povećava za više od 10000 tona potisnog praha i više od 4300 tona eksploziva.

Komisija je pokrenula i program rada za instrument za jačanje europske obrambene industrije putem zajedničke nabave (EDIRPA) i četvrti godišnji program rada Europskog fonda za obranu (EDF).

Proračun tih programa zajedno iznosi gotovo 2 milijarde eura. Današnji koraci prema jačanju europske obrambene tehnološke i industrijske baze poduzeti su nakon donošenja prve industrijske strategije za europsku obranu (EDIS) i povezanog prijedloga za europski program obrambene industrije (EDIP).

Više informacija dostupno je u priopćenju za medije.

Pojedinosti

Datum objave
15. ožujka 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj