Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak24. siječnja 2018.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Komisija će ugostiti prvi sastanak na vrhu o obrazovanju: Postavljanje temelja europskog prostora obrazovanja

Svi građani, i mladi i stariji, obrazovanjem trebaju steći kompetencije koje im omogućuju da vode ispunjen život i grade zajednice.Premda je obrazovanje u nadležnosti država članica, moramo povećati suradnju na razini EU-a. Moramo iskoristiti puni...

Europsko obrazovno područje

Sastanak na vrhu nastavlja se na sastanak na vrhu u Göteborgu u studenome 2017. na kojem je Komisija iznijela svoju viziju stvaranja europskog prostora obrazovanja do 2025. te na sastanak Europskog vijeća u prosincu kad su države članice izrazile spremnost da učine više u području obrazovanja. Na važnom predstojećem sastanku okupit će se 18 ministara obrazovanja iz EU-a, obrazovni stručnjaci i predstavnici iz cijele Europe te će raspravljati o budućnosti obrazovanja u Europi. To je tek prvi u nizu europskih sastanaka na vrhu o obrazovanju, a sljedeći će se održati ujesen 2019.

Uoči sastanka Tibor Navracsics je izjavio: Svi građani, i mladi i stariji, obrazovanjem trebaju steći kompetencije koje im omogućuju da vode ispunjen život i grade zajednice.Premda je obrazovanje u nadležnosti država članica, moramo povećati suradnju na razini EU-a. Moramo iskoristiti puni potencijal obrazovanja i tako izgraditi otporna društva, stvoriti osjećaj pripadanja i ljudima omogućiti da iskuse svu raznolikost europskog identiteta. Zato želimo potaknuti učenje jezika te osigurati da se diplome priznaju u cijeloj Uniji, da europska sveučilišta bolje surađuju i da studiranje u drugoj zemlji EU-a bude lakše no ikad prije.To je pravi smisao europskog prostora obrazovanja, a sutrašnji sastanak na vrhu konkretan je korak u njegovu ostvarenju.

U okviru šire teme „Postavljanje temelja europskog prostora obrazovanja: u cilju inovativnog i uključivog obrazovanja utemeljenog na vrijednostima” naglasak sastanka na vrhu bit će pronaći odgovore na neka od sljedećih pitanja: kako kvalitetno i uključivo obrazovanje utemeljeno na vrijednostima može doprinijeti uspješnoj Europi, koje su kompetencije potrebne u desetljećima pred nama te kako možemo poboljšati osnovne, digitalne i poduzetničke vještine.

Program uključuje više od 20 sastanaka, predavanja i okruglih stolova na visokoj razini, s više od 40 govornika. Obuhvaća širok raspon tema, među ostalim, kako uključiti učenike u nepovoljnom položaju da nitko ne bude izostavljen, kako najbolje osposobiti učitelje i nastavnike te kako potaknuti učenje kroz sport, ali govorit će se i o važnosti prirodnih znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM) u obrazovanju te ulozi koju imaju djeca u preobrazbi društva.

Sljedeći koraci

Na temelju zaključaka sastanka na vrhu Komisija će predstaviti daljnje inicijative u proljeće 2018. One će uključivati prijedloge o uzajamnom priznavanju diploma, učenju jezika, kvalitetnom okviru za rani i predškolski odgoj i obrazovanje, europskom programu za kulturu i novoj strategiji EU-a za mlade. Predsjednik Juncker u Göteborgu je pozvao čelnike EU-a da do 2025. pokušaju udvostručiti broj mladih u EU-u koji sudjeluju u Erasmusu+ što iziskuje proračun od 29,4 milijarde eura u razdoblju od 2021. do 2027. Usto, Komisija će nastaviti s radom na mreži europskih sveučilišta i novoj studentskoj iskaznici EU-a. Zahvaljujući novoj iskaznici studiranje u drugoj zemlji EU-a bit će lakše no ikad prije.

Kontekst

Na sastanku čelnika EU-a u Göteborgu u studenome 2017. Komisija je predstavila Komunikaciju „Obrazovanjem i kulturom jačati europski identitet”. U Komunikaciji Komisija je iznijela svoju viziju stvaranja europskog prostora obrazovanja do 2025. kako bi se iskoristio potencijal obrazovanja kao pokretača otvaranja radnih mjesta, gospodarskog rasta i socijalne pravednosti, ali i kao sredstva da se iskusi sva raznolikost europskog identiteta.

Samo dva mjeseca nakon sastanka u Göteborgu Komisija je 17. siječnja iznijela prijedloge za nove inicijative čiji je cilj smanjiti socioekonomske nejednakosti te istovremeno održati konkurentnost radi izgradnje ujedinjenije, snažnije i demokratskije Europe. Riječ je o sljedećim inicijativama:

Dodatne informacije

Internetske stranice europskog sastanka na vrhu o obrazovanju

Plenarne sjednice u okviru sastanka na vrhu prenosit će se uživo preko interneta.

Nove mjere potiču ključne kompetencije, digitalne vještine i europsku dimenziju obrazovanja

Informativni članak o europskom prostoru obrazovanja

Informativni članak o ključnim kompetencijama za cjeloživotno učenje

Informativni članak o Akcijskom planu za digitalno obrazovanje

Informativni članak o promicanju zajedničkih vrijednosti, uključivog obrazovanja i europske dimenzije poučavanja

Komunikacija „Obrazovanjem i kulturom jačati europski integritet”

Pregled obrazovanja i osposobljavanja za 2017.

Pojedinosti

Datum objave
24. siječnja 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj