Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak31. siječnja 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija brine o zaštiti radnika od opasnih kemikalija

Komisija je danas odredila indikativne granične vrijednosti za izloženost radnika 31 opasnoj kemikaliji. Na taj se način zaposlenicima, radnicima i provedbenim tijelima daje zajednička referentna točka glede najveće razine izloženosti tim...

Zaštita radnika od opasnih kemikalija

Na temelju procjene neovisnih znanstvenika te nakon savjetovanja s nacionalnim stručnjacima i socijalnim partnerima Komisija je odredila indikativne granične vrijednosti za 25 novih kemikalija i ažurirala vrijednosti za šest postojećih kemikalija.

Države članice sada moraju donijeti odgovarajuće nacionalne vrijednosti, pri čemu – s obzirom na to da su vrijednosti koje je postavio EU indikativne prirode – imaju određeni manevarski prostor.

Danas donesenim popisom vrijednosti ne uvode se dodatni zahtjevi za poslodavce ni nacionalna tijela, već im se pružaju korisne smjernice za ispunjavanje obveza propisanih Direktivom o kemijskim sredstvima (EN).

U svibnju prošle godine Komisija je predložila ažuriranje Direktive o karcinogenim i mutagenim tvarima (EN) određivanjem ili ažuriranjem fiksnih graničnih vrijednosti izloženosti 13 karcinogenih tvari na radnom mjestu.

Komisija je ove godine iznijela i drugi prijedlog o uvođenju ograničenja za još sedam kemijskih sredstava (EN).

Pojedinosti

Datum objave
31. siječnja 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj