Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak20. svibnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Kohezijska politika pomaže u spašavanju života, radnih mjesta i poduzeća u slučaju izbijanja bolesti koronavirusa i potresa u Zagrebu

Zahvaljujući prilikama pruženima u kontekstu inicijative EU-a za brz odgovor na koronavirus, hrvatska nadležna tijela već su preraspodijelila ukupno 400 milijuna EUR sredstava kohezijske politike kako bi se zadovoljile najhitnije potrebe te dugoročne...

Kohezijska politika pomaže u spašavanju života, radnih mjesta i poduzeća u slučaju izbijanja bolesti koronavirusa i potresa u Zagrebu

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je: „EU je u okviru kohezijske politike poduzeo mjere kako bi se svaki euro iz proračuna EU-a mogao iskoristiti za pružanje učinkovitog odgovora i brzih mjera pomoći državama članicama i građanima. Drago mi je što naša Inicijativa za ulaganja u odgovor na koronavirus već donosi rezultate u Hrvatskoj i pomaže ljudima, radnicima i poduzećima da se suoče s teškom situacijom. Također bih željela zahvaliti hrvatskom predsjedništvu na važnoj ulozi koju je imalo u brzom donošenju hitnih mjera koje je predložila Komisija.”

Povjerenik za radna mjesta i socijalna prava Nicolas Schmit izjavio je: Zajedno s državama članicama Europska komisija poduzela je korake za mobilizaciju svih resursa kako bi se riješili iznimni učinci pandemije na naša društva i gospodarstva. U Hrvatskoj to uključuje program za očuvanje radnih mjesta za zaposlenike, mjere za pomoć najugroženijim osobama i financijsku potporu sektoru skrbi. U tom pogledu sa zadovoljstvom primjećujem da je u Hrvatskoj već poduzeto nekoliko mjera. Međutim, postupci bi se mogli ubrzati kako bi potpora koju pružaju strukturni fondovi mogla stići na željeno odredište.”

Budući da se hrvatsko gospodarstvo u velikoj mjeri oslanja na sektore kao što su usluge i turizam, brza reakcija ključna je za pomoć gospodarstvu i očuvanje radnih mjesta, a vlasti su već uvele niz mjera. Konkretno, zahvaljujući sredstvima EU-a u iznosu od 165 milijuna EUR hrvatska mikropoduzeća te mala i srednja poduzeća mogu osigurati likvidnost pod vrlo povoljnim uvjetima uz brze internetske postupke. Više od 400 poduzeća već je iskoristilo ta sredstva, a tim će se mjerama pomoći 1500 MSP-ova. Osim toga, Hrvatska je preraspodijelila gotovo 48 milijuna EUR sredstava EU-a za kupnju hitno potrebne zdravstvene i medicinske opreme za više od 1200 bolnica, drugih zdravstvenih ustanova i domova za starije.

Kako bi se zaštitila radna mjesta, više od pola milijuna radnika u najviše pogođenim sektorima i djelatnostima prima subvencije svojih plaća, a ukupni iznos tijekom tri mjeseca (ožujak – svibanj) procjenjuje se na više od 1 milijarde EUR. Uvedene su i mjere za sezonske radnike, točnije financijska pomoć za radnike kako ne bi u potpunosti izgubili svoj prihod. To će biti posebno korisno poslodavcima i stalnim sezonskim radnicima iz turističkog sektora.
Osim toga, poduzećima koja su trenutačno uključena u projekte koje financira EU odobrena su produljenja ugovora i dodatne fleksibilnosti kojima će se olakšati provedba projekata u toj izvanrednoj situaciji, uključujući brzu obradu plaćanja.

Službe Komisije i nadležna tijela u Hrvatskoj i dalje surađuju kako bi se, prema potrebi, brzo utvrdile i pripremile dodatne mjere.

Osnovne informacije:

Inicijativa za ulaganja u odgovor na koronavirus (CRII) pokrenuta je radi pružanja potpore državama članicama mobiliziranjem sredstava kohezijske politike kako bi se fleksibilno odgovorilo na novonastale potrebe u najizloženijim sektorima, kao što su zdravstvo, MSP-ovi i tržišta rada te kako bi se pomoglo najpogođenijim područjima u državama članicama i njihovim građanima. EU je uveo i izvanrednu fleksibilnost kako bi se omogućila neposredna mobilizacija sve neiskorištene potpore iz europskih strukturnih i investicijskih fondova kako bi se odgovorilo na trenutačnu krizu.

U razdoblju 20214. – 2020. kohezijskom politikom EU-a osigurava se ukupno 8.5 milijardi EUR, čime se podupire rast i zapošljavanje u različitim sektorima hrvatskog gospodarstva, od prometa do potpore MSP-ovima, energije, vode, otpada, zdravstva, obrazovanja ili socijalne potpore. Primjerice, hrvatski projekt e-Škola, koji sufinancira EU, pokazao se ključnim u sadašnjim okolnostima za omogućavanje učenicima nastavak učenja od kuće. Još jedan projekt koji dolazi u pravom trenutku u borbi protiv pandemije koronavirusa je dječja bolnica u Srebrnjaku. Nakon što se dovrši početkom 2022., bolnica će se usredotočiti na istraživanje razvoja i metode liječenja bolesti dišnog sustava djece i adolescenata. Iz fondova EU-a Hrvatska već ulaže više od 200 milijuna EUR u bolji pristup visokokvalitetnim uslugama primarne i hitne zdravstvene zaštite te bolničkoj skrbi. To obuhvaća nabavu medicinske opreme i infrastrukturne radove u centrima primarne zdravstvene zaštite u 16 županija, obnovu i poboljšanje prihvata u hitnim slučajevima u bolnicama i kliničkim centrima u šest hrvatskih gradova, opremanje, obnovu i poboljšanje pristupa 25 dnevnih bolnica i kliničkih centara diljem zemlje te nabavu šest brzih brodova za potrebe hitne pomorske zdravstvene službe. Sva ta ulaganja pridonose spremnosti hrvatskih nadležnih tijela za borbu protiv epidemije koronavirusa.

Više informacija:

Investicijska inicijativa za odgovor na korona virus u Hrvatskoj

Pojedinosti

Datum objave
20. svibnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj