Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak12. prosinca 2019.Predstavništvo u Hrvatskoj

Kohezijska politika: Europska komisija ulaže u ekološki prihvatljiv prijevoz u Hrvatskoj

Europska komisija danas je odobrila više od 311 milijuna eura iz Kohezijskog fonda za obnovu 44 km duge dionice željezničke pruge Zagreb-Rijeka od Hrvatskog Leskovca do Karlovca, koja pokriva vrlo naseljeno područje koje je jedan od glavnih...

Kohezijska politika: Ekološki prihvatljiv prijevoz u Hrvatskoj

Projekt će ograničiti utjecaj prijevoza na okoliš tako što će se njime pridonijeti prelasku s cestovnog na željeznički prijevoz tereta i putnika, smanjenju trajanja putovanja i većoj sigurnosti. Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je: Omogućavanje i poboljšanje održivih i ekološki prihvatljivih načina prijevoza ključni su za našu borbu protiv klimatskih promjena koja je dodatno naglašena jučer predstavljenim europskim zelenim planom. Ovim ulaganjem iz Kohezijskog fonda u jednu od glavnih željezničkih pruga u Hrvatskoj činimo upravo to. Smanjit će se utjecaj prijevoza na okoliš, povećati sigurnost te ostvariti pozitivni gospodarski rezultati.

Ta dionica, koja bi trebala biti u funkciji krajem listopada 2023., dio je željezničke pruge Rijeka-Zagreb-Budimpešta u okviru mediteranskog koridora transeuropske prometne mreže (TEN-T), kao i željezničkog teretnog koridora 6 koji obuhvaća mediteransku regiju.

Pojedinosti

Datum objave
12. prosinca 2019.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj