Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak17. ožujka 2022.Predstavništvo u Hrvatskoj

Kohezijska politika EU-a: više od 1,5 milijuna projekata koje financira EU dostupno je na novoj javnoj platformi

Komisija je danas, na početku 8. kohezijskog foruma, pokrenula javnu internetsku platformu Kohesio na kojoj su prikupljene sve informacije o više od 1,5 milijuna projekata u svih 27 država članica.

Kohezijska politika EU-a: više od 1,5 milijuna projekata koje financira EU dostupno je na novoj javnoj platformi

Komisija je danas, na početku 8. kohezijskog foruma, pokrenula javnu internetsku platformu Kohesio na kojoj su prikupljene sve informacije o više od 1,5 milijuna projekata u svih 27 država članica financiranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), Kohezijskog fonda i Europskog socijalnog fonda (ESF) od 2014. To je prvi put da se stvara i stavlja javnosti na raspolaganje takva sveobuhvatna platforma s podacima o projektima, koja će biti dostupna na svim jezicima EU-a. Za njezinu uspostavu potrebna je bila bliska suradnja s upravljačkim tijelima u državama članicama ili regijama jer kohezijskim projektima upravljaju nacionalna i regionalna tijela.

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je: Kohesio nudi nikad veći skup informacija kako bi se pokazao doprinos kohezijske politike jačanju Unije. Zahvaljujući Kohesiju kohezijska politika postaje još otvorenija i transparentnija. U samo nekoliko klikova svatko može pročitati kako EU ulaže u svoje regije i gradove kako bi potaknuo konvergenciju te gospodarsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju. Ovim novim alatom dopunjuju se izvješće o koheziji, koje je objavljeno prošlog mjeseca, i otvorena podatkovna platforma za kohezijsku politiku. U projektima financiranima sredstvima kohezijske politike neće biti nikakvih tajni!

Povjerenik Europske komisije za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit dodao je: Sredstva EU-a mogu donijeti stvarnu promjenu nabolje svima u EU-u, a posebno onima kojima je naša potpora najpotrebnija. Europski socijalni fond pomaže ljudima da pronađu posao, radnicima i poduzećima da steknu vještine potrebne za pravedan, zelen i digitalan oporavak te jača socijalnu uključenost. Kohezijski fondovi usto mogu poslužiti državama članicama da pomognu onima koji bježe od ruske invazije na Ukrajinu. Na novoj platformi nalaze se priče iza mnogih projekata koje financira EU, a na temelju kojih se ulaže u ljude i regije.

Koristan alat za sve

Informacije kojima raspolažu upravljačka tijela dostupne su svima na platformi Kohesio. Impresivno bogatstvo podataka pokazatelj je velikog doprinosa kohezijske politike gospodarskoj, teritorijalnoj i socijalnoj koheziji regija EU-a te zelenoj i digitalnoj tranziciji, koji se ostvaruje provedbom i financiranjem različitih prioriteta politika u državama članicama. Ujedno se potiču utvrđivanje i razmjena primjera dobre prakse među regijama i državama članicama.

Kohesio može ponuditi:

  • standardizirane podatke o 1,5 milijuna projekata iz financijskog razdoblja 2014. – 2020., uključujući poveznice na odgovarajuće programe i fondove
  • standardizirane podatke o 500 000 korisnika projekata i stanju provedbe projekata
  • podatke o više od 300 operativnih programa u svih 27 država članica
  • interaktivnu kartu koja omogućuje geografsko dohvaćanje podataka
  • prijevod svih informacija na sve jezike EU-a.

Neki primjeri kohezijskih projekata na Kohesiju

Kohesio će pomoći korisnicima vidjeti kako se iz EFRR-a podupire stvaranje digitalne platforme u zajednici u Francuskoj. Iznijet će se i informacije o projektu u Irskoj u okviru programa Youthreach koji se financira iz ESF-a, a kojim se podupire mlade koji su rano napustili školovanje da to premoste i poduzmu prve uspješne korake prema zapošljavanju. Samo od 2014. do 2020. taj je program imao doticaja s 14 000 mladih. Naposljetku, Kohesio može pokazati kako Kohezijski fond pridonosi poboljšanju željezničkih veza u Češkoj. Više informacija možete pročitati ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
17. ožujka 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj