Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak19. studenoga 2015.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Ključni energetski infrastrukturni projekti od zajedničkog interesa za energetsku uniju EU-a

Doprinos okončanju energetske izoliranosti nekih država članica i povećanje količine obnovljivih izvora energije u mreži i smanjenje emisije ugljika.Uključeno je i pet hrvatskih projekata.

03-energy_union.jpg

Europska komisija jučer je objavila popis 195 ključnih energetskih infrastrukturnih projekata (projekata od zajedničkog interesa) kojima će se pridonijeti ostvarenju europskih energetskih i klimatskih ciljeva i koji predstavljaju ključne sastavne dijelove energetske unije EU-a.

Povjerenik za klimatsku i energetsku politiku Arias Cañete izjavio je: „Moderna i pouzdana energetska infrastruktura ključna je za omogućivanje slobodnog protoka energije u Europi. Kako bi se postigla energetska transformacija Europe, u stratešku će infrastrukturu trebati uložiti milijarde. Cilj nam je omogućiti opskrbu Europljana čistom energijom po pristupačnim cijenama, a projektima s ovog popisa pridonijet će se ulaganju sredstava u njegovo ostvarenje.”

Popisje ažurirana inačica popisa projekata od zajedničkog interesa koji je donesen u listopadu 2013. i uključuje 108 projekata u području električne energije, 77 u području plina, 7 u području nafte te 3 projekta pametnih mreža.

Za projekte su predviđene brojne pogodnosti:

  • veća transparentnost i poboljšano sudjelovanje javnosti
  • ubrzani postupak izdavanja dozvola (obvezujući vremenski rok od tri i pol godine)
  • bolje, brže i uređenije procjene utjecaja na okoliš
  • jedinstveno nacionalno nadležno tijelo djelovat će kao jedinstvena točka nadležna za postupak izdavanja dozvola
  • poboljšani regulatorni postupak s raspodjelom troškova prema neto koristi te regulatorni poticaji
  • mogućnost dobivanja financijske pomoći u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) u obliku bespovratnih sredstava i inovativnih financijskih instrumenata.

Hrvatski projekti:

  • Sigurnost opskrbe plinom
- Elektroenergetska interkonekcija Hrvatska-Mađarska-Slovenija: Žerjavenec (HR)/Heviz (HU) i Cirkovice (SI)
- Projekti obosmjernih tokova između Poljske, Češke i Slovačke povezujući LNG terminale u Poljskoj i Hrvatskoj: izgradnja LNG terminala na Krku i plinovoda Zlobin-Bosiljevo-Sisak-Kozarac-Slobodnica
- Povezivanje Hrvatske, Slovenije i Austrije: plinska interkonekcija između Hrvatske i Slovenije (Lučko-Zabok-Rogatec) i kompresorske stanice u Hrvatskome sustarvu transmisije plina
- Jačanje sigurnosti opskrbe naftom u regiji Centralne istočne Europe povećanjem interoperativnosti i dodavanjem prikladnih alternativnih pravaca opskrbe: obnova, nadogradnja, održavanje i povećanje kapaciteta Jadranskog naftovoda (JANAF I Adria) povezivanjem luke Omišalj sa projektom Hrvatske, Mađarske i Slovačke
  • Kvaliteta opskrbe električnom energijom
- Razvoj pametne elektroenergetske mreže: projekt Sinco.grid (Slovenija/Hratska)

Pojedinosti

Datum objave
19. studenoga 2015.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj