Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak17. listopada 2018.Predstavništvo u Hrvatskoj

Klimatske promjene: Europska komisija i Breakthrough Energy pokreću investicijski fond za čistu energiju vrijedan 100 milijuna eura

Danas su Europska komisija i Breakthrough Energy, koji vodi Bill Gates, potpisali memorandum o razumijevanju u svrhu uspostave zajedničkog investicijskog fonda Breakthrough Energy Europe (BEE) kako bi inovativnim europskim poduzećima pomogli da...

Ulaganja u okoliš, prirodu i klimatske aktivnosti

Pokretanjem ove inicijative Komisija potvrđuje vodstvo u borbi protiv klimatskih promjena i provedbu Pariškog sporazuma. Usto promiče energetsku učinkovitost te tržištima kapitala i ulagačima neupitno daje do znanja da ne odustaje od globalnog prijelaza na moderno i čisto gospodarstvo.

Predsjednik Jean-Claude Juncker izjavio je: Europa mora i dalje odlučno predvoditi borbu protiv klimatskih promjena kod kuće i u svijetu. Moramo se snažno zalagati za modernizaciju europskoga gospodarstva i industrije kako bismo ispunili ambiciozne ciljeve za zaštitu našeg planeta. Udruživanje javnih i privatnih ulaganja u novu, inovativnu tehnologiju čiste energije ključno je za pronalaženje dugoročnih rješenja za smanjenje emisija stakleničkih plinova. Europa će morati biti održiva i klimatski prihvatljiva kako bi ubuduće dobrobit bila zajamčena svim građanima.

Maroš Šefčovič, potpredsjednik Europske komisije zadužen za energetsku uniju, izjavio je: Razina i brzina djelovanja za postizanje naših klimatskih ciljeva zahtijevaju inovativno razmišljanje i odlučne mjere. Ne samo da je novi instrument za javno-privatno ulaganje uspostavljen u rekordnom roku, nego će služiti i kao primjer našeg zajedničkog rada na bržem razvoju revolucionarnih inovacija u Europi.

Povjerenik za istraživanje, znanost i inovacije Carlos Moedas dodao je: Ostvarujemo rezultate u poticanju javno-privatne suradnje u financiranju inovacija u području čiste energije. Fond od 100 milijuna eura bit će namijenjen inovatorima u EU-u i poduzećima koji mogu ostvariti znatna i trajna smanjenja emisija stakleničkih plinova.

Bill Gates, predsjednik fonda Breakthrough Energy Ventures, izjavio je: Trebamo nove tehnologije kako bismo izbjegli najgore učinke klimatskih promjena. Europa se zahvaljujući svojim impresivnim ulaganjima u istraživanje i razvoj pokazala kao važan predvodnik. Znanstvenicima i poduzetnicima koji razvijaju inovacije za zaustavljanje klimatskih promjena treba kapital kako bi izgradili poduzeća koja te inovacije mogu uvesti na globalno tržište. Breakthrough Energy Europe je tu kako bi se taj kapital osigurao.

Breakthrough Energy Europe povezuje javna sredstva s dugoročnim rizičnim kapitalom kako bi istraživanje i inovacije u području čiste energije mogli brže i učinkovitije stići na tržište. S kapitalom od 100 milijuna eura fond će biti usmjeren na smanjenje emisija stakleničkih plinova i promicanje energetske učinkovitosti u područjima električne energije, prometa, poljoprivrede, proizvodnje i zgrada. Riječ je o pilot-projektu koji može poslužiti kao model za slične inicijative u drugim područjima.

Očekuje se da će Breakthrough Energy Europe početi s radom 2019. Prva polovina vlasničkog kapitala osigurat će se iz sredstava Breakthrough Energy, a druga iz financijskih instrumenata za podjelu rizika InnovFin. Ti se instrumenti financiraju iz programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020.

Kontekst

Naš se planet sve više suočava s nepredvidivim posljedicama klimatskih promjena i iscrpljivanjem resursa, zbog čega su potrebne hitne mjere za prilagodbu na održiviji model. EU, koji je imao ključnu ulogu u okupljanju ambiciozne koalicije koja je omogućila donošenje Pariškog sporazuma u prosincu 2015., svjetski je predvodnik u području klimatskih aktivnosti. Komisija je već predstavila sve zakonodavne prijedloge kojima bi se ispunila obveza EU-a da se emisije u Europskoj uniji do 2030. smanje za najmanje 40 %. Usto što ažurira i jača svoje zakonodavstvo u području energetike i klime, EU uvodi mjere kojima će se poticati ulaganja, otvarati radna mjesta te osnažiti i modernizirati industrije. Komisija trenutačno radi na dugoročnoj strategiji za smanjenje emisija stakleničkih plinova. Prijedlog će biti objavljen u studenome 2018., prije Konferencije stranaka COP24 u gradu Katowice u Poljskoj.

U okviru Konferencije stranaka COP21 u Parizu, svjetski su čelnici pokrenuli Misiju za inovacije, međunarodno partnerstvo za ubrzavanje inovacija u području čiste energije te za osiguravanje dugoročnog globalnog rješenja za klimatska pitanja.

Pristupanjem Misiji za inovacije, 23 zemlje i Europska komisija (u ime EU-a) obvezali su se da će do 2021. udvostručiti sredstva za istraživanje i inovacije u području čiste energije i tako osigurati iznos od otprilike 30 milijardi američkih dolara godišnje.

Tom je prigodom skupina ulagača iz deset zemalja najavila svoju namjeru da ubrza izlazak inovacija iz laboratorija na tržište ulaganjem dosad nezabilježenih razina dugoročnog kapitala u rani tehnološki razvoj u zemljama sudionicama Misije za inovacije, čime je stvoren Breakthrough Energy Coalition.

U prosincu 2017., na sastanku na vrhu pod nazivom Jedan planet u Parizu, Breakthrough Energy najavio je probna javno-privatna partnerstva s pet članova Misije za inovacije, uključujući Europsku komisiju.

Pojedinosti

Datum objave
17. listopada 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj