Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak24. lipnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Kibersigurnost EU-a: Novoosnovana skupina radi na kibersigurnosnoj certifikaciji

Komisija i Agencija Europske unije za mrežnu i informacijsku sigurnost (ENISA) danas su najavile osnivanje Interesne skupine za kibersigurnosnu certifikaciju (SCCG) koja će savjetovati o strateškim pitanjima u vezi s kibersigurnosnom certifikacijom i...

Kibersigurnost EU-a: Novoosnovana skupina radi na kibersigurnosnoj certifikaciji

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je: Certifikacija će imati ključnu ulogu u povećanju povjerenja i sigurnosti u IKT proizvode i europskim poduzećima pružiti alate potrebne za dokazivanje da njihovi proizvodi i usluge imaju najsuvremenije kibersigurnosne značajke. To će im pak omogućiti da se bolje natječu na globalnom tržištu. Interesna skupina za kibersigurnosnu certifikaciju pomoći će pružanjem potrebnog stručnog znanja i savjeta za stvaranje prilagođenog certifikacijskog sustava EU-a koji se temelji na procjeni rizika.

Juhan Lepassaar, izvršni direktor ENISA-e, dodao je: Kibersigurnosna certifikacija usmjerena je na promicanje povjerenja u IKT proizvode, procese i usluge uz istodobno rješavanje problema rascjepkanosti unutarnjeg tržišta, čime se smanjuju troškovi svih koji posluju na jedinstvenom digitalnom tržištu. Interesna skupina za kibersigurnosnu certifikaciju činit će dio zajednice koja pomaže u izgradnji i podizanju svijesti o programima EU-a.

Više informacija o mjerama EU-a za jačanje kibersigurnosnih kapaciteta, među ostalim za 5G mreže, dostupno je u ovoj brošuri. Popis članova Interesne skupine za kibersigurnosnu certifikaciju dostupan je ovdje, a ažurirane informacije o njezinu radu nalaze se na ovoj internetskoj stranici.

Pojedinosti

Datum objave
24. lipnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj