Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak1. veljače 2016.Predstavništvo u Hrvatskoj

Kako prijaviti projekt za ulaganje?

Glavni prioritet Junckerove komisije je poticanje rasta u Europi i stvaranje novih radnih mjesta, istovremeno izbjegavajući stvaranje novog duga. U tu svrhu, Europska komisija je pokrenula Plan ulaganja za Europu, s ciljem uklanjanja prepreka...

invest-eu.jpg

Plan ulaganja za Europu se aktivira u 3 područja:

  • mobilizacija financijskih sredstava
  • podupiranje ulaganja u realno gospodarstvo
  • stvaranje okruženja pogodnog za ulaganja.

EFSU-om se nastoji premostiti trenutačne prepreke na tržištu uklanjanjem tržišnih nejednakosti i poticanjem privatnih ulaganja. Njime će se podupirati strateška ulaganja u ključnim područjima poput infrastrukture, obrazovanja, istraživanja, inovacija i rizičnog financiranja za mala poduzeća. EFSI je do danas odobrio 84 projekta u okviru MSP-ova i 42 infrastrukturna projekta.

Europski savjetodavni centar za ulaganja nastoji podržati razvoj projekata diljem EU-a. U centru se razmjenjivati dobre prakse, stečeno iskustvo i studije slučaja temeljene na praksi financiranja projekata i upravljanja njima. ESCU je zajednička inicijativa Komisije i EIB-a.

Kako bi osigurala daljnje ulaganje u stvarno gospodarstvo Europska komisija je pokrenula portal koji povezuje projektne ideje s ulagačima. Kada postane potpuno operativan Europski portal investicijskih projekata (EIPP) će omogućiti promotorima projekata s područja Europske unije da dođu do potencijalnih investitora iz cijelog svijeta i dati pristup velikom broju investicijskih i savjetničkih usluga koje mogu pomoći pri strukturiranju i financiranju projekta.

Kako bi bio objavljen na portalu, projekt mora biti:

• vrijedan najmanje 10 milijuna EUR,
• predviđen za početak unutar razdoblja od tri godine od prijave na EIPP-u,
• promoviran od strane javne ili privatno pravne osobe čije je sjedište na području države članice EU-a,
• u skladu sa svom relevantnom nacionalnom i EU pravnom regulativom.

Europska komisija trenutno prikuplja bazu podataka o projektima koji će se pojaviti na portalu . Zainteresirani promotori projekata mogu već u ovoj fazi dostaviti pojedinosti o projektu popunjavanjem i slanjem EIPP e-obrasca. Naknada za obradu podataka prijavljenog projekta je 100 EUR u fazi prije službenog pokretanja, a 250 EUR nakon službenog pokretanja EIPP-a. Detaljne upute o plaćanju bit će Vam poslane nakon zaprimanja prijave.

Jednom pokrenut, EIPP će poslužiti kao transparentna lista investicijskih projekata koji će učvrstiti povjerenje investitora u gospodarstvo EU-a te dovesti do novih ulaganja, radnih mjesta i gospodarski rast.

Kako bi se stvorilo zdravo ozračje za ulaganja, Plan ulaganja za Europu će uključivati Jedinstveno digitalno tržište, Energetsku uniju


i Uniju tržišta kapitala


.

Dodatne informacije:

Europski portal investicijskih projekata (EIPP)Zapošljavanje, rast i ulaganjePlan ulaganja za Europu

Pojedinosti

Datum objave
1. veljače 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj