Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak9. studenoga 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Kako osigurati pravednu trgovinu pri uvozu u EU?

Danas je Europska komisija predstavila prijedlog nove metodologije izračuna dampinga pri uvozu iz zemalja u kojima su prisutni znatni poremećaji na tržištu ili u kojima država ima prevladavajući utjecaj na gospodarstvo. Cilj je Europi osigurati...

Prijedlog izmjena antidampinškog i antisubvencijskog zakonodavstva EU-a

Prijedlog kojim se uvode izmjene antidampinškog i antisubvencijskog zakonodavstva EU-a donesen je nakon širokog javnog savjetovanja i popraćen je procjenom učinka.

EU treba osigurati daljnju učinkovitost svojih instrumenata trgovinske zaštite kojima se odgovara na znatne poremećaje na tržištu u nekim zemljama koji mogu dovesti do industrijske prekapacitiranosti i potaknuti izvoz proizvoda na tržište EU-a po dampinškim cijenama. Time se nanosi šteta europskoj industriji, što u konačnici može uzrokovati gubitak radnih mjesta i zatvaranje tvornica. To se nedavno i dogodilo u europskom sektoru čelika.

Današnji prijedlog treba promatrati u kontekstu zahtjeva Europskog vijeća upućenog na sastanku održanom u listopadu da se do kraja 2016. postigne hitan i uravnotežen dogovor o stajalištu Vijeća o sveobuhvatnoj modernizaciji svih instrumenata trgovinske zaštite. Reforma antidampinške metodologije važan je dio potrebnih reformi, uz modernizaciju svih instrumenata trgovinske zaštite koju je Komisija predložila 2013.

Nova antidampinška metodologija primjenjivala bi se na predmete otvorene nakon stupanja na snagu izmijenjenih pravila. Prijedlogom je također predviđeno prijelazno razdoblje tijekom kojeg će se na sve antidampinške mjere na snazi i ispitne postupke u tijeku primjenjivati postojeće zakonodavstvo. Komisija je predložila i jačanje antisubvencijskog zakonodavstva EU-a kako bi se omogućilo da se ubuduće ispita svaka nova subvencija otkrivena tijekom ispitnog postupka te da se na nju primijene konačne uvedene pristojbe. Europski parlament i Vijeće sada će u okviru redovnog zakonodavnog postupka odlučiti o prijedlogu.

Pojedinosti

Datum objave
9. studenoga 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj