Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak24. studenoga 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

„Juvenes Translatores“ slavi deseti rođendan!

Jutros je u srednjim školama diljem Europske unije održano jubilarno deseto izdanje natjecanja mladih prevoditelja „Juvenes Translatores“. Riječ je o natjecanju za sedamnaestogodišnje srednjoškolce koji svake godine imaju priliku okušati se u...

Juvenes Translatores natjecanje

Ove se godine za natjecanje prijavio rekordan broj škola, njih 1955, a za sudjelovanje u završnici slučajnim je odabirom izvučena 751 srednja škola i ukupno 3789 učenika. Među njima je bilo i jedanaest škola iz Hrvatske. Zanimljivo je da se, osim u Hrvatskoj, s hrvatskog ili na hrvatski prevodilo još i u Austriji, Njemačkoj, Irskoj, Sloveniji, Bugarskoj i Ujedinjenoj Kraljevini! Natjecanje, kojemu je cilj popularizirati strane jezike i prevođenje među mladima, održano je istodobno u svim odabranim srednjim školama u Europskoj uniji, uključujući njezine najudaljenije regije – ove je godine, primjerice, sudjelovala jedna škola s Tahitija, francuskog prekomorskog teritorija.

Učenički prijevodi danas se šalju u Glavnu upravu za pismeno prevođenje u Bruxellesu i Luxembourgu, gdje će ih pregledati i ocijeniti prevoditelji Europske komisije. Pobjednici za svaku zemlju bit će proglašeni početkom veljače, a u travnju će otputovati na svečanu dodjelu nagrada u Bruxelles.

Pogledajte što o svom doživljaju natjecanja kažu dosadašnji hrvatski pobjednici Ivana, Luka i Katarina.

Dodatne informacije o „Juvenes Translatoresu“ dostupne su u


all-you-need-to-know-about-juvenes-translatores.pdf English (403.57 KB - PDF)

Download

i na službenim web-stranicama, a vijesti o tijeku natjecanja te fotografije i videozapisi objavljivat će se tijekom dana na Facebooku i Twitteru (#translatores).

Pojedinosti

Datum objave
24. studenoga 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj