Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak6. travnja 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Junckerov plan potaknut će više od 183 milijarde eura ulaganja u svih 28 država članica

Nakon ovotjednog sastanka Upravnog vijeća Europske investicijske banke očekuje se da će Junckerov plan potaknuti više od 183 milijarde eura ulaganja. Ta je brojka dosegnuta nepune dvije godine nakon što je Junckerova Komisija pokrenula Europski fond...

jean-claude-juncker_1.jpg

Ukupno financiranje iz operacija odobrenih u okviru Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) iznosi neznatno manje od 34 milijarde eura, a obuhvaća svih 28 država članica.

Europska investicijska banka (EIB) odobrila je 206 infrastrukturnih projekata s podrškom EFSU-a vrijednih više od 25 milijarde eura. Europski investicijski fond (EIF) odobrio je 271 sporazum o financiranju MSP-ova, pri čemu ukupno financiranje u okviru EFSU-a iznosi više od 9 milijardi eura.

Očekuje se da će se više od 425 000 MSP-ova i poduzeća srednje tržišne kapitalizacije koristiti tim financiranjem. Predsjednik Juncker jasno je dao do znanja da je prijedlog produljenja i jačanja EFSU-a (tzv. EFSU 2.0) jedan od glavnih zakonodavnih prioriteta Komisije te planira tijesnu suradnju s Europskim parlamentom kako bi se zajamčilo njegovo brzo donošenje.

Europsko vijeće već je pozdravilo dogovor ministara financija EU-a o podršci prijedlogu te pozvalo suzakonodavce da donesu produljenje EFSU-a.

Pojedinosti

Datum objave
6. travnja 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj