Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak23. rujna 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Jedinstveno europsko nebo: za održivije i otpornije upravljanje zračnim prometom

Komisija danas predlaže nadogradnju regulatornog okvira za jedinstveno europsko nebo kao nastavak europskog zelenog plana. Cilj je modernizirati upravljanje europskim zračnim prostorom te uspostaviti održivije i učinkovitije zračne rute, čime se može...

Jedinstveno europsko nebo: za održivije i otpornije upravljanje zračnim prometom

Prijedlog je donesen u trenutku kad se zbog naglog pada zračnog prometa uzrokovanog pandemijom koronavirusa javila potreba za otpornijim upravljanjem zračnim prometom koje bi olakšalo prilagodbu prometnih kapaciteta potražnji.

Povjerenica za promet Adina Vălean izjavila je: Zrakoplovi ponekad krivudaju između blokova zračnog prostora, što povećava kašnjenja i potrošnju goriva. Učinkovit sustav upravljanja zračnim prometom podrazumijeva više izravnih ruta i manje utrošene energije, što bi dovelo do smanjenja emisija i troškova za naše zračne prijevoznike. Današnji prijedlog revizije jedinstvenog europskog neba i optimizacija zračnih ruta pomoći će da se emisije iz zrakoplovstva smanje do 10 %, a otvaranjem tržišta podatkovnih usluga u sektoru potaknut će se digitalne inovacije. Novim predloženim pravilima pomažemo našem zrakoplovnom sektoru da ostvari napredak u dvostrukoj zelenoj i digitalnoj tranziciji.

Ne prilagode li se kapaciteti kontrole zračnog prometa, stvorit će se dodatni troškovi, kašnjenja i emisije CO2. Samo su kašnjenja 2019. prouzročila trošak od 6 milijardi eura i 11,6 milijuna tona (Mt) viška CO2. Isto tako, obvezivanje pilota na to da lete u zagušenom zračnom prostoru umjesto izravnom putanjom uključuje nepotrebne emisije CO2, što se događa i kad zračni prijevoznici koriste duže rute kako bi izbjegli zone naplate s višim cijenama.

Europski zeleni plan i noviteti u tehnologiji kao što su veća upotreba bespilotnih letjelica stavili su digitalizaciju i dekarbonizaciju prometa u središte zrakoplovne politike EU-a. Međutim, smanjenje emisija i dalje je velik izazov za zrakoplovstvo. Jedinstveno europsko nebo stoga je priprema za europski zračni prostor koji se koristi optimalno i oslanja na moderne tehnologije. Ono osigurava zajedničko upravljanje mrežom koje korisnicima zračnog prostora omogućuje da lete ekološki optimalnim rutama i omogućit će korištenje digitalnih usluga za koje nije nužno potrebna prisutnost lokalne infrastrukture.

Kako bi se osigurale sigurne i isplative usluge upravljanja zračnim prometom, Komisija predlaže mjere kao što su:

  • jačanje europske mreže i njezina upravljanja kako bi se izbjegla zagušenost i neoptimalne zračne rute
  • promicanje europskog tržišta podatkovnih usluga potrebnih za bolje upravljanje zračnim prometom
  • pojednostavnjenje gospodarske regulacije usluga zračnog prometa koje se pružaju u ime država članica kako bi se potaknule veća održivost i otpornost
  • poticanje bolje koordinacije radi definiranja, razvoja i provedbe inovativnih rješenja.

Sljedeći koraci

Trenutačni prijedlog dostavit će se Vijeću i Parlamentu na razmatranje, a Komisija se nada da će postupak biti dovršen bez odgode.

Nakon konačnog donošenja prijedloga bit će potrebno pripremiti provedbene i delegirane akte u suradnji sa stručnjacima kako bi se razradila detaljnija i tehnička pitanja.

Kontekst

Inicijativa za jedinstveno europsko nebo pokrenuta je 2004. kako bi se smanjila rascjepkanost zračnog prostora u Europi te poboljšalo upravljanje zračnim prometom u smislu sigurnosti, kapaciteta, troškovne učinkovitosti i okoliša. Komisija je 2013. iznijela prijedlog revizije jedinstvenog europskog neba (SES 2+), ali su pregovori zastali 2015. u Vijeću. Skupina od 15 stručnjaka uspostavljena je 2019. radi ocjenjivanja trenutačne situacije i budućih potreba za upravljanjem zračnim prometom u EU-u, iz čega je proizašlo nekoliko preporuka. Komisija je zatim izmijenila tekst iz 2013. te uvela nove mjere i sastavila zaseban prijedlog za izmjene Osnovne uredbe o EASA-i. Novi prijedlozi popraćeni su radnim dokumentom službi koji je danas objavljen.

Više informacija

Pitanja i odgovori: Jedinstveno europsko nebo: za učinkovito i održivo upravljanje zračnim prometom

Pojedinosti

Datum objave
23. rujna 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj