Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak3. ožujka 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Javno savjetovanje o daljnim koracima u zaštiti zviždača

Europska komisija danas je pokrenula javno savjetovanje o zaštiti zviždača. Zaštitom zviždača može se pridonijeti zaštiti javnog interesa, promicanju dobrog upravljanja i jačanju vladavine prava te našem temeljnom demokratskom pravu na slobodu...

Javno savjetovanje o zaštiti zviždača

Vera Jourová: „Zviždači mogu imati ključnu ulogu u borbi protiv pranja novca, prijevara i korupcije. Moramo pažljivo odvagnuti najbolji smjer daljnjeg djelovanja i razinu na kojoj treba regulirati njihovu bolju zaštitu. Ovo javno savjetovanje Komisiji će olakšati donošenje informiranih odluka. Riječ je o važnom pitanju koje moramo kvalitetno riješiti.“

Zaštitom zviždača može se pridonijeti zaštiti javnog interesa, promicanju dobrog upravljanja i jačanju vladavine prava te našem temeljnom demokratskom pravu na slobodu izražavanja.

Već postoje snažni zaštitni mehanizmi koji su ugrađeni u različita područja prava EU-a, od pravila o reviziji i pranju novca te zaštite poslovne tajne do propisa o sprječavanju zlouporabe tržišta i kapitalnim zahtjevima te drugih instrumenata kojima se uređuju financijske usluge.

Javnim savjetovanjem želi se prikupiti mišljenja širokog spektra dionika i javnosti o pitanju zaštite zviždača na nacionalnoj razini i na razini EU-a. Kao što je najavljeno u Programu rada Komisije za 2017., Komisija trenutno razmatra mogućnosti horizontalnog i daljnjeg sektorskog djelovanja na razini EU-a u cilju zaštite zviždača, uzimajući pritom u obzir načelo supsidijarnosti. U tim će se razmatranjima koristiti rezultati ovog javnog savjetovanja. Savjetovanje je otvoreno do 29. svibnja 2017.

Pojedinosti

Datum objave
3. ožujka 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj