Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak6. lipnja 2018.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Izvješće o primjeni Povelje EU-a o temeljnim pravima 2017.

Europska komisija danas objavljuje godišnje izvješće o Povelji EU-a o temeljnim pravima. Iako je 2017. bila izazovna godina za temeljna prava, u izvješću se naglašava da su postojeće strukture i alati kojima se jamči ostvarivanje prava iz Povelje...

eu_flag.jpg

Iako je 2017. bila izazovna godina za temeljna prava, u izvješću se naglašava da su postojeće strukture i alati kojima se jamči ostvarivanje prava iz Povelje dobro funkcionirali. Daljnja potpora poštovanju i promicanju temeljnih prava, vladavine prava i demokracije, uključujući potporu slobodnom i aktivnom civilnom društvu imat će važnu ulogu 2018.

Neke od najvažnijih inicijativa za promicanje temeljnih prava 2017. bile su:

  • Dodatna potpora demokraciji i civilnom društvu – u izvješću je istaknuta potreba da se obnovi potpora demokraciji. Uloga civilnog društva i tekući izazovi bili su u središtu 2017. Potpora civilnom društvu zauzima istaknuto mjesto u višegodišnjem financijskom okviru, a 30. svibnja ove godine prihvaćen je novi fond Pravosuđe, prava i vrijednosti.
  • Borba protiv diskriminacije i rasizma izvan interneta i na njemu – Komisija je ojačala suradnju s IT poduzećima, nacionalnim tijelima i organizacijama civilnog društva kako bi osigurala brzu identifikaciju i uklanjanje nezakonitoga govora mržnje na internetu. Osim toga, pomogla je državama članicama da poboljšaju provedbu zakonodavstva EU-a u pogledu zločina iz mržnje, pristupa pravosuđu, potpore žrtvama zločina iz mržnje i njihove zaštite.
  • Poboljšanje pristupa pravdi i djelotvornim pravnim lijekovima – nakon Komunikacije „Boljom primjenom do boljih rezultata” Komisija je pomagala država članicama u boljoj provedbi zakonodavstva EU-a na korist pojedinaca i poduzeća. U kontekstu europskog semestra Komisija je uputila preporuke po državama članicama kako bi im pomogla da unaprijede svoje pravosudne sustave.

Godišnji kolokvij o temeljnim pravima

U izvješću je naglasak na godišnjem kolokviju o temeljnim pravima 2017., koji je bio posvećen „napadima na ženska prava”. Komisija je provela niz mjera od uvrštavanja ženskih prava i rodne jednakosti na dnevni red na najvišoj političkoj razini do financiranja lokalnih projekata.

Godišnji kolokvij o temeljnim pravima 2018. održat će se 26. i 27. studenoga., a tema će mu biti „Demokracija u EU-u”. Sudionici će zajedno raditi na pronalaženju načina kako potaknuti slobodno i otvoreno demokratsko sudjelovanje u doba sve nižeg odaziva na izborima, populizma, digitalizacije i prijetnji civilnom društvu. Bit će to prilika za ponovno potvrđivanje jedne od ključnih vrijednosti EU-a uoči europskih izbora.

Pojedinosti

Datum objave
6. lipnja 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj