Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak9. rujna 2021.Predstavništvo u Hrvatskoj

Izvješće Europske komisije o obrazovanju i osposobljavanju odraslih u Europi

Mreža Eurydice Europske komisije danas je objavila izvješće pod nazivom Obrazovanje i osposobljavanje odraslih u Europi: Stvaranje uključivih načina stjecanja vještina i kvalifikacija. U izvješću se razmatraju trenutačni pristupi kojima se promiče...

Izvješće Europske komisije o obrazovanju i osposobljavanju odraslih u Europi

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Ova pandemija pokazala je da brojne odrasle osobe nemaju odgovarajuće osnovne vještine. Konkretno, otkriven je velik digitalni jaz u odraslom stanovništvu. Ključno je stvoriti mogućnosti učenja koje će ljudima omogućiti da poboljšaju osnovne vještine u bilo kojoj životnoj dobi. Moramo se pozabaviti i rascjepkanošću sektora obrazovanja odraslih kako bi odrasli mogli jednostavno birati između različitih vrsta i oblika obrazovanja.

Nicolas Schmit, povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava, izjavio je: Kako bismo se prilagodili svijetu rada koji se brzo mijenja, moramo usmjeriti pozornost i resurse na cjeloživotno učenje. Do 2030. želimo da najmanje 60 % odraslih u EU-u svake godine sudjeluje u osposobljavanju. Čelnici EU-a pozdravili su tu ambiciju, a njihovi nacionalni planovi za oporavak i otpornost uključuju velika ulaganja u usavršavanje i prekvalifikaciju odraslih osoba. Zajedno sa socijalnim partnerima i svim dionicima moramo osigurati pristup mogućnostima učenja, posebno za osobe koje bi imale najviše koristi od usavršavanja i prekvalifikacije. Taj je aspekt ključan za inicijativu Oblici usavršavanja u kojoj se posebna pozornost posvećuje najugroženijima.

Osim razmatranja načina na koji se inicijative za obrazovanje i osposobljavanje odraslih koordiniraju na nacionalnoj razini, u ovom se izvješću iznosi i jedinstven pregled javno financiranih i sufinanciranih programa obrazovanja i osposobljavanja odraslih te postojećih smjernica i mjera potpore za osobe s najmanje kvalifikacija. Mrežu Eurydice čine nacionalni odjeli u europskim zemljama, a koordinira je Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu. Izvješće je dostupno na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
9. rujna 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj