Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak27. travnja 2022.Predstavništvo u Hrvatskoj

Izjava za medije predsjednice von der Leyen nakon Gazpromove objave da je nekim državama članicama EU-a prekinuo isporuku plina

Europska komisija na to se pripremala, koordinirano i solidarno s državama članicama i međunarodnim partnerima. Odgovorit ćemo brzo, složno i koordinirano.

Izjava za medije predsjednice von der Leyen nakon Gazpromove objave da je nekim državama članicama EU-a prekinuo isporuku plina

vjerodostojan je izgovoreni tekst

Gazpromova objava da jednostrano prekida isporuku plina u određene države članice EU-a još je jedna provokacija Kremlja. No odluka Kremlja da nas pokuša ucijeniti fosilnim gorivima nije iznenađenje. Europska komisija na to se pripremala, koordinirano i solidarno s državama članicama i međunarodnim partnerima. Odgovorit ćemo brzo, složno i koordinirano. 

Prvo, pobrinut ćemo se da ta odluka Gazproma što manje utječe na europske potrošače. Države članice danas su se sastale u okviru Koordinacijske skupine za plin. Poljska i Bugarska obavijestile su nas o stanju. I Poljska i Bugarska sada dobivaju plin od susjednih država članica EU-a. To je pokazalo našu golemu solidarnost i dokazalo da su naša ulaganja u spojne vodove i drugu plinsku infrastrukturu bila korisna. Osim toga, Komisija će intenzivnije surađivati s takozvanim regionalnim skupinama država članica, koje sudionicama mogu najbrže pružiti solidarnu pomoć. Time će se ublažiti svi učinci mogućih poremećaja u opskrbi plinom.

Drugo, i dalje ćemo nastojati u srednjoročnom razdoblju osigurati adekvatnu opskrbu i skladištenje plina. Akcijski plan REPowerEU pomoći će da se već ove godine uvelike smanji naša ovisnost o ruskim fosilnim gorivima. Za ovu i iduće godine postigli smo i dogovor s SAD-om o dodatnom uvozu ukapljenog prirodnog plina. U suradnji s državama članicama nastojimo osigurati i alternativnu opskrbu plinom od drugih partnera. Dugoročno će nam program REPowerEU pomoći da prijeđemo na pouzdaniju, sigurniju i održiviju opskrbu energijom. Sredinom svibnja predstavit ćemo planove za ubrzanje zelene tranzicije. Svakim eurom koji uložimo u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost ulažemo u buduću energetsku neovisnost.

Ovaj najnoviji agresivni potez Rusije samo je podsjetnik na to da moramo surađivati s pouzdanim partnerima i graditi energetsku neovisnost. Komisija je u kontaktu s francuskim predsjedništvom i pozdravljam plan da se što prije sazove sastanak ministara energetike EU-a. Kremlj ni ovim postupkom nije uspio unijeti razdor među Europljane. Era ruskih fosilnih goriva u Europi bliži se kraju. Europa ne posustaje u izgradnji energetske neovisnosti.

Pojedinosti

Datum objave
27. travnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj