Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak18. kolovoza 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Izjava visokog predstavnika/potpredsjednika Josepa Borrella i povjerenika za upravljanje krizama Janeza Lenarčiča u povodu Svjetskog dana humanitarnog rada 2020.

''Ususret Svjetskom danu humanitarnog rada odajemo posebno priznanje svim humanitarnim radnicima koji spašavaju živote i pomažu ugroženima u kriznim situacijama diljem svijeta.''

Izjava visokog predstavnika/potpredsjednika Josepa Borrella i povjerenika za upravljanje krizama Janeza Lenarčiča u povodu Svjetskog dana humanitarnog rada 2020.

Od izbijanja pandemije koronavirusa humanitarni radnici pružaju pomoć u još težim uvjetima.

Svi se divimo njihovoj hrabrosti i predanosti, ali nažalost treba istaknuti da je od 2019. ubijeno 125 humanitarnih radnika, a 124 ih je oteto. Moramo li spašene živote doista plaćati vlastitima?

Kako bi se spriječili takvi gubici te zaštitili humanitarni radnici i civili, nužno je osigurati poštovanje međunarodnoga humanitarnog prava. Stoga pozivamo sve sukobljene strane da se suzdrže od napada na civilnu infrastrukturu, uključujući škole i bolnice.

Zabrinjavajuće je to da su humanitarne potrebe danas u porastu, dok se situacija dodatno pogoršava zbog pandemije koronavirusa. Imajući to na umu, Europska unija spremna je povećati ulaganja u humanitarnu pomoć. Europska komisija će u sljedećih 7 godina financirati humanitarno djelovanje EU-a u iznosu od gotovo 10 milijardi eura.

Ponosni smo na humanitarnu pomoć koju Europa pruža ljudima u više od 80 zemalja, od Libanona do Sahela, od Afganistana do Venezuele.

Nastavit ćemo pružati potporu najugroženijima sve dok to bude potrebno.

Kontekst

Svjetskim danom humanitarnog rada obilježava se obljetnica bombardiranja sjedišta Ujedinjenih naroda u Bagdadu u Iraku 2003., u kojem su živote izgubila 22 humanitarna radnika.

S pandemijom koronavirusa povećao se i broj osoba kojima je potrebna humanitarna pomoć. Usto, civili u zonama sukoba redovito pogibaju ili bivaju ranjeni, u ciljanim ili neselektivnim napadima. Početkom 2019. oko 70,8 milijuna ljudi prisilno je raseljeno zbog sukoba, nasilja i kršenja ljudskih prava. Klimatske promjene dodatno povećavaju ugroženost stanovništva i vjerojatnost humanitarnih kriza. Osam najozbiljnijih kriza povezanih s nestašicom hrane izbilo je zbog kombinacije oružanih sukoba i klimatskih poremećaja.

EU je 2019. mobilizirao gotovo 2 milijarde eura za operacije humanitarne pomoći u više od 80 zemalja. Velik dio tog iznosa izdvojen je za potporu stanovništvu pogođenom sukobima u Siriji i izbjeglicama u susjednim zemljama i regijama.

Izjava u povodu Svjetskog dana humanitarnog rada 2020.

Pojedinosti

Datum objave
18. kolovoza 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj