Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak8. listopada 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Izjava predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen

Duboko sam zabrinuta zbog jučerašnje presude poljskog Ustavnog suda te sam od službi Komisije zatražila da je odmah podrobno analiziraju. Na temelju rezultata te analize odlučit ćemo o sljedećim koracima.

Izjava predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen

EU je zajednica koja počiva na vrijednostima i zakonima. Upravo je to vezivno tkivo i snaga naše Unije. Očuvat ćemo temeljna načela pravnog poretka Unije. Na to računa naših 450 milijuna Europljana.

Naš je najvažniji prioritet osigurati zaštitu prava poljskih građana kako bi oni, kao i svi građani naše Unije, mogli uživati u pogodnostima koje pruža članstvo u Europskoj uniji.

Osim toga, građanima EU-a i poduzećima koja posluju u Poljskoj potrebna je pravna sigurnost da se pravila EU-a, uključujući presude Suda Europske unije, u potpunosti primjenjuju u Poljskoj.

Naši su Ugovori vrlo jasni: sve presude Suda Europske unije obvezujuće su za sva tijela država članica, uključujući nacionalne sudove. Pravo EU-a ima prednost pred nacionalnim pravom, uključujući ustavne odredbe. To su sve države članice EU-a potpisale kada su pristupale Europskoj uniji. Kako bismo to osigurali, iskoristit ćemo sve ovlasti koje imamo na temelju Ugovorâ.

Pojedinosti

Datum objave
8. listopada 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj