Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak21. veljače 2019.Predstavništvo u Hrvatskoj

Izjava povjerenice Jourove povodom Europskog dana žrtava kaznenih djela

Pobrinut ću se da se ovi propisi EU-a primjenjuju u cijeloj Uniji. Poduzet ću potrebne mjere, uključujući one pravne prirode. Bez obzira gdje živite ili odakle dolazite, ako postanete žrtvom kaznenog djela u Europi, uvijek vam mora biti pružena pomoć...

Věra Jourová

Bruxelles, 21. veljače 2019.

Danas želim izraziti potporu svoj djeci, ženama i muškarcima koji su bili žrtvom kaznenog djela. Također, na današnji dan još jednom želim iskazati počast Janu Kuciaku koji je ubijen prije godinu dana. Obveza nam je zaštiti novinare od svakog oblika zastrašivanja i napada.

Svako od nas može postati žrtvom kaznenog djela. Međutim, u mnogim slučajevima žrtve kaznenih djela ne prijavljuju da su pretrpjele kazneno djelo: procjenjuje se da je uz 25 milijuna prijavljenih kaznenih djela u EU-u počinjeno još 75 milijuna kaznenih djela koja nisu prijavljena. Moramo poduzeti mjere da se to promijeni. Razlog zbog kojeg žrtve ne prijavljuju kazneno djelo policiji često je strah od počinitelja ili od negativnih posljedica kaznenog postupka.

Svim žrtvama kaznenih djela u EU-u danas su zajamčena jasna prava, neovisno o tome gdje je u Europskoj uniji kazneno djelo počinjeno. Konkretno, Direktivom o pravima žrtava, koja se počela primjenjivati u studenome 2015., utvrđeno je pravo žrtava da budu priznate kao žrtve i da se s njima postupa s poštovanjem te na stručan i nediskriminirajući način. Glavni je cilj tih visokih standarda spriječiti da žrtve pretrpe dodatnu štetu tijekom kaznenog postupka.

Iako su prošle već tri godine od isteka roka za prenošenje, neke države članice još uvijek nisu u cijelosti prenijele ovaj akt EU-a u svoje zakonodavstvo. Komisija je dala prioritet provedbi ove direktive te je odlučna u nastojanju da osigura njezinu odgovarajuću primjenu u praksi.

Pobrinut ću se da se ovi propisi EU-a primjenjuju u cijeloj Uniji. Poduzet ću potrebne mjere, uključujući one pravne prirode. Bez obzira gdje živite ili odakle dolazite, ako postanete žrtvom kaznenog djela u Europi, uvijek vam mora biti pružena pomoć i potpora koja vam je potrebna.

Kontekst

22. veljače obilježava se Europski dan žrtava kaznenih djela. Europska Komisija poduzela je niz mjera za suzbijanje nasilja i pomoć žrtvama kaznenih djela:

  • od studenoga 2015. Direktivom o pravima žrtava utvrđena su jasna prava žrtava kaznenih djela te obveza država članica EU-a da ta prava zajamče u praksi.
  • u ožujku 2017. EU je donio propise za jačanje prava žrtava terorizma. Novu je direktivu trebalo prenijeti u nacionalno zakonodavstvo do rujna 2018. Ukupno devet država članica to još uvijek nije učinilo.
  • u listopadu 2017. Joëlle Milquet imenovana je posebnom savjetnicom predsjednika Jean-Claudea Junckera nadležnom za naknadu štete žrtvama kaznenih dijela. Njezina je uloga savjetovati predsjednika o tome kako Komisija može potaknuti bolju provedbu postojećih pravila o naknadi štete žrtvama kaznenih djela, uključujući žrtve terorizma. O tom će radu uskoro predstaviti izvješće.
  • u veljači 2018. povjerenica Jourová sudjelovala je na sastanku o pravima žrtava sa stručnjacima na visokoj razini. Zaključak je stručnjaka da unatoč postignutom napretku u području zaštite žrtava još uvijek postoje nedostaci u provedbi propisa o pravima žrtava.

Pojedinosti

Datum objave
21. veljače 2019.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj