Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak13. listopada 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Izjava Europske komisije o koordinaciji mjera ograničavanja slobodnog kretanja u Europskoj uniji zbog pandemije koronavirusa

Danas su na temelju prijedloga Komisije od 4. rujna 2020. ministri EU-a postigli dogovor zahvaljujući kojem će mjere ograničavanja slobodnog kretanja zbog pandemije koronavirusa biti jasnije i predvidljivije. Komisija pozdravlja donošenje Preporuke...

Izjava Europske komisije o koordinaciji mjera ograničavanja slobodnog kretanja u Europskoj uniji zbog pandemije koronavirusa

Pandemija je jako utjecala na naše pravo na slobodno kretanje unutar EU-a. No to nije sve: ne samo što nam je kretanje ograničeno, nego su europski stanovnici suočeni s brojnim i raznolikim pravilima i postupcima i nejasnim informacijama o područjima visokog i niskog rizika, a nisu ni sigurni kako se trebaju ponašati kad putuju. Komisija je prije mjesec dana predložila rješenja tih problema kako bi se pomoglo milijunima građana EU-a koji svakodnevno putuju unutar Unije. Države članice danas su postigle dogovor o tome kako ta rješenja primijeniti u praksi.

Pozdravljamo dogovor koji će uvesti red u trenutačno nedovoljno jasnu situaciju. Države članice svojim zajedništvom šalju snažnu poruku građanima i pokazuju na djelu svrhu i efikasnost EU-a. Znamo, naučili smo: krizu nećemo riješiti jednostranim zatvaranjem granica, nego suradnjom.

Prvi važan rezultat je zajednička karta koju je izradio Europski centar za kontrolu bolesti. Na njoj su bojama označena epidemiološka stanja svih regija EU-a. Sad je red na državama članicama, koje se moraju pobrinuti da šalju najnovije podatke potrebne za tjedno ažuriranje karte.

Drugo, iako države članice mogu same odlučivati koje će mjere ograničavanja primjenjivati, apeliramo na njih da građanima daju jasne i pravodobne informacije o restriktivnim mjerama na snazi i o tome što oni trebaju raditi, kako je danas dogovoreno. Države članice složile su se oko uzajamnog priznavanja testova, a nastavit ćemo surađivati s njima na boljoj koordinaciji utvrđivanja uvjeta za testiranje i uvođenje karantene.

Milijunima građana koji imaju neki neizbježan razlog za putovanje – npr. važni obiteljski razlozi, posao, doprema potrebne robe itd. – današnji sporazum poboljšat će trenutačnu nesigurnu situaciju. U tim se slučajevima ne bi trebale primjenjivati karantenske mjere.

Snaga je Unije zajednički rad na zaštiti prava, sloboda i zdravlja njezinih stanovnika. Današnji je dogovor dobar primjer tog zajedništva.

Sve informacije o putovanju u EU-u bit će dostupne na platformi „Re-open EU”, koja će i upućivati na kartu koju redovito objavljuje Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti.

Kad je riječ o ograničenjima slobodnog kretanja, države članice trebale bi davati jasne, sveobuhvatne i pravodobne informacije što je ranije moguće prije nego što takve mjere stupe na snagu. To obuhvaća i posebne zahtjeve, na primjer, moraju li putnici ispunjavati obrasce za lociranje putnika ili pokazati negativan nalaz na COVID-19, i mjere koje se odnose na putnike koji dolaze iz visokorizičnih područja. U pravilu bi te informacije trebalo objavljivati 24 sata prije nego što mjere stupe na snagu, uzimajući u obzir da je za epidemiološke krize potrebna određena fleksibilnost. I te će informacije biti dostupne na platformi „Re-open EU”.

Kontekst

Pravo europskih građana na slobodno kretanje unutar Europske unije i ukidanje kontrola na unutarnjim granicama jedno je od najdragocjenijih postignuća Europske unije i važan pokretač našeg gospodarstva. Nijedno ograničenje temeljnog prava na slobodno kretanje unutar EU-a ne bi se trebalo uvoditi osim ako je nužno, a sva uvedena ograničenja trebala bi biti koordinirana, razmjerna i nediskriminirajuća kako bi se zaštitilo javno zdravlje. Kako bi se ograničilo širenje koronavirusa, države članice donosile su niz mjera od kojih su neke utjecale na slobodno kretanje.

Dobro koordiniran, predvidiv i transparentan pristup ograničavanju slobode kretanja potreban je kako bi se spriječilo širenje virusa i zaštitilo zdravlje građana te kako bi se u sigurnim uvjetima očuvalo pravo na slobodno kretanje unutar Unije. To je važno za milijune građana čija svakodnevna putovanja ovise o otvorenim granicama te ključno za oporavak našeg gospodarstva.

Više informacija

Pitanja i odgovori
Informativni članak – Koordinirani pristup ograničavanju slobodnog kretanja tijekom pandemije bolesti COVID-19
Preporuka Vijeća o koordiniranom pristupu ograničavanju slobodnog kretanja kao odgovor na pandemiju bolesti COVID-19

Pojedinosti

Datum objave
13. listopada 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj