Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak31. ožujka 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Istraživanje koronavirusa: Komisija odabrala osamnaesti projekt za razvoj brze dijagnostike

Komisija je odlučila financirati još jedan projekt u okviru svojeg hitnog poziva za prijeko potrebna istraživanja koronavirusa i povezane inovacije. Ukupni broj financiranih projekata tako se s prvobitno najavljenih 17 povećao na 18 projekata uz...

Istraživanje koronavirusa: Komisija odabrala osamnaesti projekt za razvoj brze dijagnostike

U okviru tih projekata 140 istraživačkih timova iz cijele Europe surađivat će na suzbijanju pandemije koronavirusa. Cilj je novog odabranog projekta, koji se pod nazivom test HG nCoV19 provodi pod vodstvom irskog poduzeća, razvoj i validacija brzog molekularnog dijagnostičkog testa za novi koronavirus.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Zdravstveni djelatnici na terenu moraju još brže i još točnije dijagnosticirati koronavirus. Time se smanjuje rizik od njegova brzog širenja. Drago mi je da smo povećali broj projekata koji se financiraju sredstvima EU-a u cilju razvoja brze dijagnostike.

U okviru osamnaest odabranih projekata bez odgode se počinje raditi na razvoju brze dijagnostike, liječenja i cjepiva te se istražuje kretanje epidemije na temelju epidemiologije i modeliranja. Proteklih tjedana EU je ujedno mobilizirao do 90 milijuna eura javnih i privatnih sredstava putem inicijative za inovativne lijekove te do 80 milijuna eura potpore inovativnom poduzeću CureVac kako bi intenziviralo razvoj i proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa.

Konkretna potpora Komisije za prijeko potrebna istraživanja i inovacije dio je zajedničkog europskog odgovora na pandemiju koronavirusa. Nekoliko dodatnih istraživačkih projekata i inicijativa koji se financiraju sredstvima EU-a posvećeno je suzbijanju širenja pandemije i jačanju pripravnosti za izbijanje drugih bolesti. Dodatne informacije dostupne su ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
31. ožujka 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj