Skip to main content
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak6. rujna 2022.Predstavništvo u Hrvatskoj

Istraživanje Eurobarometra: sve veće povjerenje u EU uz snažnu potporu reakciji EU-a na rusku invaziju na Ukrajinu i energetskoj politici

Standardno ljetno istraživanje Eurobarometra 2022. pokazuje da negativna percepcija gospodarstva i strahovi zbog inflacije ne narušavaju potporu i povjerenje koje građani imaju za EU.

Istraživanje Eurobarometra: sve veće povjerenje u EU uz snažnu potporu reakciji EU-a na rusku invaziju na Ukrajinu i energetskoj politici

Standardno ljetno istraživanje Eurobarometra 2022. pokazuje da negativna percepcija gospodarstva i strahovi zbog inflacije ne narušavaju potporu i povjerenje koje građani imaju za EU. Velika većina građana EU-a podupire ulaganja u obnovljive izvore energije i mjere za smanjenje ovisnosti EU-a o energiji iz Rusije. Pozitivan doživljaj eura među građanima veći je nego ikada prije.

Međutim, Europljani su sve više zabrinuti zbog gospodarske situacije u svojim državama i EU-u.

Opći dojam o EU-u

Istraživanje Eurobarometra provedeno u lipnju i srpnju 2022. pokazuje da je 65 % Europljana optimistično o budućnosti EU-a, što je povećanje od tri boda u usporedbi sa sličnim istraživanjem provedenim u siječnju i veljači, prije ruske agresije na Ukrajinu. Pozitivnu predodžbu o EU-u sada ima 47 % (+3 postotna boda) ispitanika, što je najviši udio od jeseni 2009. 36 % ispitanika ima neutralno, a 16 % negativno mišljenje o EU-u. Ne samo to: 49 % Europljana ima povjerenje u EU (+2 postotna boda), a 34 % u svoju nacionalnu vladu.

Odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu

Kao i u prethodnim anketama, građani izražavaju snažnu potporu odgovoru EU-a na rusku ratnu agresiju na Ukrajinu. Kad je riječ o potezima EU-a, najveći stupanj odobravanja prisutan je za humanitarnu pomoć (92 %) i prihvat ukrajinskih izbjeglica u EU-u (90 %). Gospodarske sankcije koje je EU nametnuo ruskoj vladi, poduzećima i pojedincima podupire 78 % građana. Gotovo sedam od deset ispitanika (68 %) podržava financiranje opskrbe i isporuke vojne opreme Ukrajini. Većina ispitanika zadovoljna je odgovorom i EU-a (57 %) i svoje nacionalne vlade (55 %).

Energetika i sigurnost opskrbe energijom

Velika većina građana EU-a slaže se da bi EU trebao ulagati u obnovljive izvore energije (87 %), smanjiti svoju ovisnost o ruskim izvorima energije (86 %), a i da bi skladišta plina u zemljama EU-a trebalo brzo popuniti kako ne bi bilo prekida opskrbe plinom tijekom zime (86 %). Osim toga, 85 % ispitanika smatra da bismo povećanjem energetske učinkovitosti smanjili ovisnost o proizvođačima energije izvan EU-a, a 83 % ispitanika slaže se da bi države članice EU-a trebale zajednički kupovati energiju iz trećih zemalja kako bi se postigla bolja cijena. Na tvrdnje da su nedavno poduzeli mjere za smanjenje potrošnje energije ili da to planiraju učiniti u bliskoj budućnosti pozitivno je odgovorilo 78 % ispitanika.

Gospodarstvo i zajednička valuta

Udio ispitanika koji imaju pozitivnu percepciju stanja europskog gospodarstva smanjio se za 5 postotnih bodova od početka 2022. i sada je 40 %. Većina ispitanika (51 %, +6 postotnih bodova) smatra da je stanje europskog gospodarstva trenutačno loše. I udio ispitanika koji imaju pozitivan dojam o stanju gospodarstva u vlastitoj zemlji smanjio se za 5 postotnih bodova, na 34 %, pri čemu 64 % smatra stanje gospodarstva u svojoj zemlji lošim (+5 postotnih bodova). Većina ispitanika očekuje da će se u sljedećih 12 mjeseci stanja nacionalnog gospodarstva pogoršati (53 %, +22 postotna boda).

Istovremeno, podrška jedinstvenoj valuti euru viša je nego ikada: 8 od 10 ispitanika u europodručju (+3 postotna boda) i 72 % u EU-u (+3 postotna boda) smatra europsku ekonomsku i monetarnu uniju s jedinstvenom valutom eurom pozitivnom.

Više od polovine Europljana (56 %) smatra da najveći paket gospodarskih poticaja EU-a – NextGenerationEU može biti efikasan odgovor na aktualne gospodarske probleme.

Što najviše brine Europljane?

Glavni razlozi za zabrinutost Europljana odražavaju pesimističan doživljaj stanja u gospodarstvu.

I na nacionalnoj razini i na razini EU-a naglo je porasla zabrinutost zbog inflacije i opskrbe energijom. Ti su razlozi sada na prvom i drugom mjestu. Na pitanje o tome koje su trenutačno najvažnije teme u EU-u više od trećine ispitanika navelo je „rast cijena/inflacije/troškova života” (34 %, što je porast od 10 postotnih bodova u odnosu na veljaču koji je tu temu doveo na prvo mjesto) i „opskrbu energijom” (28 %, porast od 12 postotnih bodova i skok na drugo mjesto s dosadašnjeg sedmog) i „međunarodnu situaciju” (također 28 %).

Rast cijena/inflacije/troškova života također je jedan od glavnih razloga za zabrinutost na nacionalnoj razini za više od polovine ispitanika (54 %, +13 postotnih bodova), a slijede „opskrba energijom” (22 %, +11 postotnih bodova) i „gospodarska situacija” (20 %, +1 postotni bod). To ne iznenađuje jer je više od 6 od 10 ispitanika (62 %) reklo da je rat u Ukrajini imao ozbiljne posljedice na njihove osobne financije.

COVID-19

Građani i dalje imaju pozitivan dojam o odgovoru na pandemiju u svojoj zemlji i na razini EU-a. Više od pola ispitanika zadovoljno je mjerama koje su njihove vlade i EU (56 %) poduzeli u borbi protiv koronavirusa. Zadovoljstvo odgovorom na razini EU-a i u vlastitoj zemlji poraslo je u 23 države članice. Poraslo je i povjerenje u EU da će u budućnosti donositi dobre odluke u borbi protiv pandemije. S tom se tvrdnjom sada slaže više od 6 od 10 ispitanika (63 %, +3 postotna boda).

Kontekst

Standardno ljetno istraživanje Eurobarometra 2022. (EB 97) provedeno je u obliku fizičkih i internetskih intervjua održanih od 17. lipnja do 17. srpnja 2022. U intervjuima je sudjelovalo 26 468 građana EU-a iz 27 država članica. Informacije o Eurobarometru i sve ankete dostupne su na internetskim stranicama Eurobarometra.

Dodatne informacije

Standardni Eurobarometar, br. 97

https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2693

https://europa.eu/!4RrqbX

Pojedinosti

Datum objave
6. rujna 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj