Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak20. lipnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Istraživanje Eurobarometra 2022.: Građani EU-a podržavaju međunarodnu suradnju za smanjenje siromaštva i jačanje odnosa s partnerskim zemljama

U ovogodišnjem istraživanju posebno su se tražila mišljenja o važnosti promicanja obrazovanja i digitalizacije u partnerskim zemljama.

Istraživanje Eurobarometra 2022.: Građani EU-a podržavaju međunarodnu suradnju za smanjenje siromaštva i jačanje odnosa s partnerskim zemljama

Najnovije istraživanje Eurobarometra o razvojnoj suradnji pokazuje da građani uvelike podupiru suradnju sa zemljama u svijetu. Unatoč ruskoj agresiji na Ukrajinu građani ništa manje ne podržavaju rad EU-a na međunarodnom razvoju. Rezultati potvrđuju stabilan trend posljednjih godina, što znači da je suradnja s partnerskim zemljama i dalje među politikama EU-a koje se doživljava najpozitivnije.

Povjerenica za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen kazala je: Ruska invazija na Ukrajinu dovodi u pitanje svjetski poredak i povećava opasnost od podjele svijeta na dva pola. Ali mi nećemo okrenuti leđa svojim partnerima. Kontinuirana potpora europskih građana međunarodnoj suradnji pokazuje jak sustav vrijednosti i solidarnost Europe s partnerima u cijelom svijetu. Nova strategija EU-a za ulaganja u održivu infrastrukturu Global Gateway dodatno će ojačati naša međunarodna partnerstva te pridonijeti smanjenju nejednakosti i postizanju ciljeva održivog razvoja. O strategiji Global Gateway raspravljat ćemo na Europskim danima razvoja 21. i 22. lipnja. Radujem se razmjeni mišljenja o našoj politici sa svim sudionicima.

Politika EU-a u području međunarodnih partnerstava i financijskih obveza za njezinu potporu i dalje je jaka: EU i države članice zajedno su još uvijek najveći globalni donator službene razvojne pomoći (ODA). Službena razvojna pomoć Tima Europa se 2021. povećala za 4,3 % u odnosu na 2020., i to sa 67,3 milijarde EUR na 70,2 milijarde EUR (na temelju preliminarnih podataka OECD-a za 2021.). Tim Europa kao vodeći globalni donator s 43 % globalne službene razvojne pomoći čvrsto stoji uz partnerske zemlje, što odražava i naklonjenost građana međunarodnoj suradnji.

Mir i sigurnost na vrhu popisa gorućih pitanja

S obzirom na rusku agresiju na Ukrajinu mir i sigurnost veoma su prisutni u razmišljanju građana. Sve veća strepnja za mir i sigurnost jedan je od glavnih uvida – čak 40 % ispitanika smatra da je to glavno pitanje za budućnost partnerskih zemalja. To je povećanje od osam postotnih bodova od studenoga/prosinca 2020., kad su mir i sigurnost bili na trećem mjestu.

Na drugom je mjestu gorućih pitanja zdravlje (39 %), zatim obrazovanje (37 %) te voda i sanitarni uvjeti (30 %). Četvrtina ispitanika (25 %) smatra gospodarski rast i zapošljavanje najvažnijim pitanjem za budućnost partnerskih zemalja, 24 % navodi demokraciju i ljudska prava, a 23 % sigurnost opskrbe hranom i poljoprivredu.

Potpora međunarodnom angažmanu EU-a i politici zelenog plana i dalje jaka

Građani i dalje podržavaju suradnju EU-a s međunarodnim partnerima.  80 % ispitanika smatra da bi borba protiv siromaštva u partnerskim zemljama trebala biti jedan od glavnih prioriteta EU-a, što je povećanje od tri boda u odnosu na 2020. EU ima veliku potporu i u borbi protiv klimatskih promjena u partnerskim zemljama – 89 % ispitanika smatra da je to važno pitanje. To pokazuje nedvojbenu potporu zelenom planu EU-a, na kojem se temelji njegov rad s partnerskim zemljama i unutar EU-a.

Obrazovanje i digitalizacija kao prioritet

U ovogodišnjem istraživanju posebno su se tražila mišljenja o važnosti promicanja obrazovanja i digitalizacije u partnerskim zemljama.

Čak 91 % ispitanika slaže se da bi promicanje obrazovanja za sve trebalo biti jedan od glavnih prioriteta EU-a u partnerskim zemljama. Gotovo osam od deset ispitanika (79 %) smatra da je važno da EU podupire digitalizaciju u partnerskim zemljama.

Više informacija

Ovdje možete pronaći informativne članke na nacionalnim jezicima za sve države članice EU-a, informativne članke o ukupnim rezultatima EU-a i mladima kao fokusnoj skupini.

Pojedinosti

Datum objave
20. lipnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj