Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak29. studenoga 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

#InvestEU Plan ulaganja za Europu: rezultati evaluacije podupiru njegovu provedbu

Korisnost Plana ulaganja za Europu već je vidljiva u pogledu poticanja održivog povećanja ulaganja u državama članicama. Predsjednik Jean-Claude Juncker u govoru o stanju Unije od 14. rujna predstavio je prijedlog jačanja EFSI-ja kako bi se dodatno...

Plan ulaganja za Europu - evaluacija

Komisija uzima u obzir nalaze tri evaluacije, u skladu sa svojim prijedlogom o jačanju i proširenju Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI) koji je temelj Plana ulaganja za Europu.

Predsjednik Jean-Claude Juncker izjavio je:

Plan ulaganja naša je glavna politička inicijativa. Kada je riječ o poboljšanju okruženja za ulaganja u Europi, već se pokazalo da djeluje. Slušali smo i učili iz ranih iskustava. Povratne informacije koje smo dobili u skladu su s našim prijedlogom da se plan dodatno prilagodi, proširi i ojača.

Iz sve tri evaluacije vidljiv je veći potencijal razvoja novih oblika suradnje između EFSI-ja i drugih izvora financiranja u EU-u. Kako je u njima naglašeno, potreban je detaljan nadzor kako ti izvori financiranja ne bi postali konkurencija EFSI-ju. Prijedlogom Komisije naglašavaju se i potencijalne prednosti kombiniranja EFSI-ja s drugim EU fondovima i sufinanciranja iz nacionalnih razvojnih banki, jer je to ključ poboljšanja zemljopisne pokrivenosti EFSI-ja, a posebno pridonosi njegovu jačanju u manje razvijenim i tranzitnim regijama. Među ostalim mjerama, podrška tim regijama stoga se povećava izričitim upućivanjem na bilo koju industriju koja ne bi bila obuhvaćena općim ciljevima EFSI-ja. Kako bi se stvorila stabilna ponuda projekata i ulagačkih platformi te kako bi se povećao broj kombinacija različitih fondova EU-a, u prijedlog su uvrštena i poboljšanja Europskog savjetodavnog centra za ulaganja.

Komisija je ujedno iznijela i inicijative za poboljšanje financiranja realnog gospodarstva. Države članice, primjerice, imat će koristi od jasnijih smjernica u pogledu javnih računovodstvenih pravila, osobito u području javno-privatnih partnerstava (JPP). Eurostat i EIB u rujnu su objavili vodič za statističku obradu JPP-ova.

Pojedinosti

Datum objave
29. studenoga 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj