Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak15. travnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

InvestEU: Komisija donijela nove smjernice i odluke o lakšem početku poslovanja

Komisija je donijela provedbene akte i smjernice u okviru fonda InvestEU.

InvestEU: Komisija donijela nove smjernice i odluke o lakšem početku poslovanja

Prvo, u Smjernicama za ulaganja navedene su detaljne informacije o zahtjevima koje operacije financiranja i ulaganja moraju ispuniti kako bi dobile potporu iz fonda InvestEU. Te smjernice sada podliježu roku od dva mjeseca za neisticanje prigovora u Europskom parlamentu i Vijeću prije nego što stupe na snagu.

Drugo, u Smjernicama za provjeru održivosti detaljno je opisano kako operacije financiranja i operacije ulaganja u okviru fonda InvestEU trebaju ispuniti tri obveze EU-a u pogledu održivosti: klimatske, okolišne i društvene. Te će smjernice u nadolazećim tjednima biti dopunjene dodatnim smjernicama za klimu i okoliš.

Treće, Provedbenom odlukom o uspostavi portala InvestEU utvrđuju se pojednostavnjena pravila za funkcioniranje lako dostupne baze podataka o mogućnostima ulaganja u EU-u.

Naposljetku, Komisija je donijela niz odluka povezanih s upravljanjem fondom InvestEU. Savjetodavni odbor savjetovat će Komisiju i Upravljački odbor te razmjenjivati mišljenja o tržišnim kretanjima. Komisija je imenovala i četiri člana i četiri zamjenika.

Nadalje, Komisija je donijela Odluku o pozivu za odabir članova Odbora za ulaganja te će u sljedećih nekoliko dana objaviti poziv na podnošenje prijava na stranicama portala InvestEU. Odbor za ulaganja bit će neovisno tijelo s 12 članova čiji je zadatak donošenje odluka o dodjeli jamstva EU-a operacijama financiranja i ulaganja, u skladu s Uredbom i smjernicama o ulaganjima.

Kao sljedeći korak, Komisija će morati sklopiti sporazume o jamstvu i savjetodavne sporazume te odabrati partnere u provedbi. U tu će svrhu krajem travnja biti objavljen poziv na iskaz interesa.

Pojedinosti

Datum objave
15. travnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj