Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak24. ožujka 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Instrument SURE: kontinuirani uspjeh u zaštiti radnih mjesta i podupiranju oporavka

Komisija je danas objavila treće polugodišnje izvješće o provedbi i učinku instrumenta SURE, instrumenta vrijednog 100 milijardi eura namijenjenog zaštiti radnih mjesta i prihoda pogođenih pandemijom bolesti COVID-19.

Instrument SURE: kontinuirani uspjeh u zaštiti radnih mjesta i podupiranju oporavka

Komisija je danas objavila treće polugodišnje izvješće o provedbi i učinku instrumenta SURE, instrumenta vrijednog 100 milijardi eura namijenjenog zaštiti radnih mjesta i prihoda pogođenih pandemijom bolesti COVID-19. U izvješću se potvrđuju nalazi iz dvaju prethodnih polugodišnjih izvješća, odnosno da je instrument SURE bio uspješan u ublažavanju posljedica pandemije i podupiranju oporavka u 2021.

Nacionalnim mjerama za tržište rada koje se podupiru u okviru instrumenta SURE djelotvorno je zaštićeno gotovo 1,5 milijuna ljudi od nezaposlenosti u 2020. To je bio ključni uvjet za snažan gospodarski oporavak 2021. Instrument SURE pridonio je tom postignuću programima financiranja kako bi se poduzećima omogućilo da zadrže zaposlenike i vještine te kako bi se samozaposlenim osobama pomoglo da nastave sa svojim aktivnostima. Instrument SURE iznimno je važan element sveobuhvatne Komisijine strategije za zaštitu građana i ublažavanje ozbiljnih socioekonomskih posljedica pandemije bolesti COVID-19.

Njime se pruža financijska potpora u obliku zajmova koje EU po povoljnim uvjetima odobrava državama članicama za financiranje nacionalnih programa skraćenog radnog vremena, mjera za očuvanje radnih mjesta i potporu dohotku, posebno za samozaposlene osobe, te nekih zdravstvenih mjera. Komisija je dosad predložila, a Vijeće odobrilo, financijsku pomoć u ukupnom iznosu od 94,4 milijarde eura za 19 država članica, od čega je isplaćeno gotovo 90 milijardi eura. To uključuje dodatnu potporu koja je dodijeljena sedam država članica. Instrumentom SURE i dalje se može omogućiti 5,6 milijardi eura financijske pomoći državama članicama. Priopćenje za medije s više informacija dostupno je ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
24. ožujka 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj