Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak18. prosinca 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Institucije EU-a postigle dogovor o prioritetima u narednim godinama: zajednički program za naš oporavak i obnovljenu vitalnost

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli i kancelarka Angela Merkel u ime predsjedništva Vijeća potpisali su danas Zajedničku izjavu o zakonodavnim prioritetima za 2021. Izjavom se učvršćuje obveza...

Institucije EU-a postigle dogovor o prioritetima u narednim godinama: zajednički program za naš oporavak i obnovljenu vitalnost

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Ti dogovori pokazuju odlučnost Unije da udruži snage u cilju očuvanja zdravlja i radnih mjesta naših građana u cijeloj Europi. Europi je potreban održiv oporavak koji će donijeti koristi svima i poboljšati našu sposobnost odgovora na zdravstvene krize. Sada je vrijeme da prijeđemo na provedbu.

Zajednička izjava o zakonodavnim prioritetima za 2021. temelji se na programu rada Komisije za sljedeću godinu. Izjavom se skreće politička pozornost na ključne zakonodavne prijedloge koje je Komisija već predstavila ili će ih predstaviti do jeseni 2021. U međuvremenu, u prvim zajedničkim zaključcima utvrđeni su prioriteti institucija za usmjeravanje zakonodavnog programa EU-a do 2024.

U Zajedničkoj izjavi triju institucija kao prioriteti se navode sljedeće inicijative, koje će se u što većem broju nastojati provesti do kraja 2021.:

  1. Provesti europski zeleni plan i omogućiti pravednu klimatsku tranziciju u kojoj nitko neće biti zapostavljen, čime će se Uniji omogućiti da postigne klimatsku neutralnost do 2050. i ostvari ambiciozan napredak prema tom cilju do 2030.
  2. Oblikovati digitalno desetljeće Europe, stvoriti istinski funkcionalno jedinstveno tržište digitalnih usluga unutar sigurnih i etičkih granica, osmisliti okvir za pouzdanu umjetnu inteligenciju, postati predvodnik u ostvarivanju digitalnih ciljeva za 2030. i izgraditi dinamično podatkovno gospodarstvo.
  3. Izgraditi gospodarstvo u interesu građana, osigurati da oporavak obuhvati cijelo društvo, produbiti jedinstveno tržište i ojačati europske industrije, težeći pritom većoj socijalnoj pravednosti i blagostanju. Istovremeno produbiti ekonomsku i monetarnu uniju te ojačati otpornost i održivost europskih banaka i tržišta kapitala.
  4. Ojačati položaj Europe u svijetu, ojačati europski brend odgovornog vodstva na globalnoj razini i snažno partnerstvo te pokazati spremnost na obnovu transatlantskih odnosa. EU će promicati pravila međunarodne trgovine koja se ispravno provode i osiguravaju jednake uvjete za sve.
  5. Promicati slobodnu i sigurnu Europu, raditi na postizanju dogovora o novom paktu o azilu i migracijama te učinkovitoj kontroli naših vanjskih granica. EU će štititi slobodno kretanje jačanjem schengenskog okvira i poboljšanjem europskog odgovora na zdravstvene krize. Unija će odlučno djelovati kako bi se spriječili širenje terorističkih sadržaja i seksualno zlostavljanje djece na internetu.
  6. Štititi i jačati našu demokraciju i braniti zajedničke europske vrijednosti, jačati sposobnost EU-a za očuvanje i zaštitu vladavine prava, temeljnih prava i sloboda te jačati demokratske temelje Europe.

Sljedeći koraci

Tri institucije sada će na temelju ove Izjave i ovih zaključaka surađivati na svim prijedlozima u postupku donošenja, vodeći se načelima europske dodane vrijednosti, supsidijarnosti i proporcionalnosti. Institucije se usto sada ponovno obvezuju na suradnju s građanima kako bi oni imali veći utjecaj na svoju budućnost, među ostalim u okviru predstojeće konferencije o budućnosti Europe.

Kontekst

Svake godine Europski parlament, Vijeće i Komisija raspravljaju i dogovaraju se o zakonodavnim prioritetima EU-a za sljedeću godinu, koji se utvrđuju u godišnjoj zajedničkoj izjavi. To institucijama omogućuje da tješnje surađuju kako bi se nosile s velikim izazovima koji su pred nama. Prva zajednička izjava potpisana je u prosincu 2016. Ove su godine u prvim zajedničkim zaključcima za razdoblje 2020. – 2024. utvrđeni i ciljevi i prioriteti politika triju institucija EU-a za sljedeće četiri godine.

Više informacija

Zajednički zaključci o ciljevima i prioritetima politika za razdoblje 2020. – 2024. Europskog parlamenta, Vijeća Europske unije i Europske komisije

Zajednička izjava Europskog parlamenta, Vijeća Europske unije i Europske komisije: zakonodavni prioriteti EU-a za 2021.

Radni dokument o zakonodavnim prioritetima EU-a za 2021.

Internetska stranica na kojoj su dostupni Zajednička izjava i zajednički zaključci

Pojedinosti

Datum objave
18. prosinca 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj