Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak25. lipnja 2014.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Informacije o propisima o cestovnom prometu u EU-u

Europska komisija pokrenula je novu aplikaciju za pametne telefone koja pruža informacije o propisima o cestovnom prometu. Aplikacija sadrži informacije o ograničenjima brzine i dopuštenim količinama alkohola u krvi, semaforima i upotrebi mobilnih...

20140625_road-traffic_0.jpg

Koje je ograničenje brzine na španjolskim autocestama?

Moram li nositi kacigu ako se vozim biciklom u Švedskoj?

Koju sigurnosnu opremu moram uvijek imati u vozilu prilikom vožnje u Slovačkoj?

Od sada turisti ne moraju potrošiti mnogo vremena na traženje tih informacija. One im mogu biti pri ruci bez obzira gdje se nalazili zahvaljujući novoj aplikaciji Europske komisije za pametne telefone „Going Abroad”


.

Aplikacija je dostupna na 22 jezika za iPhone i iPad te za telefone koji koriste operacijske sustave Google Android i Microsoft Windows. Osim svih važnih informacija u vezi sigurnosti u cestovnom prometu za sve države članice EU-a, aplikacija također sadrži kviz o sigurnosti u cestovnom prometu i igru pamćenja za zabavu putnika tijekom dugih putovanja automobilom. Naravno, aplikaciju nikada ne bi trebalo provjeravati tijekom vožnje – vozači bi to trebali prepustiti putnicima ili napraviti stanku kako bi se odmorili i pritom informirali.

Siim Kallas, potpredsjednik Europske komisije zadužen za promet, izjavio je: „Za vrijeme ljetnih godišnjih odmora na europskim cestama ima najviše prometa. Tako je jednostavno krenuti automobilom u inozemstvo, no mnogi ljudi ne shvaćaju da se pravila i cestovni znakovi razlikuju diljem EU-a. Aplikacija „Going Abroad” korisnicima pruža praktične i pristupačne informacije kako bi se taj rizik sveo na najmanju moguću mjeru.”

Videozapis

Više na: IP/14/725

Pojedinosti

Datum objave
25. lipnja 2014.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj