Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak3. srpnja 2023.Predstavništvo u Hrvatskoj

Ukrajina: Međunarodni centar za kazneni progon zločina ruske agresije protiv Ukrajine danas započinje s radom

Novoosnovani Centar bit će ključan za istragu zločina ruske agresije protiv Ukrajine i olakšavanje rada na predmetima u budućim suđenjima.

Međunarodni centar za kazneni progon zločina ruske agresije protiv Ukrajine danas započinje s radom

Međunarodni centar za kazneni progon zločina agresije protiv Ukrajine (ICPA) danas je započeo s radom u Haagu, a domaćin mu je Agencija Europske unije za suradnju u kaznenom pravosuđu (Eurojust). Novoosnovani Centar bit će ključan za istragu zločina ruske agresije protiv Ukrajine i olakšavanje rada na predmetima u budućim suđenjima. Osigurat će strukturu za potporu i poboljšanje nacionalnih istraga zločina agresije koje su u tijeku i onih u budućnosti te pridonijeti razmjeni i analizi dokaza prikupljenih od početka ruske agresije.

Centar, osnovan uz potporu Komisije, sastoji se od odabranih nacionalnih tužitelja koji već sudjeluju u zajedničkom istražnom timu s kojim je Centar povezan u svojim operacijama. Stručnjaci koji sudjeluju moći će svakodnevno surađivati, brzo razmjenjivati dokaze i dogovarati zajedničku strategiju. Eurojust će pružati operativnu, pravnu, financijsku i logističku potporu, među ostalim za čuvanje, pohranu i analizu dokaza. Taj je posao važan zbog pripreme budućih suđenja, bilo pred nacionalnim ili međunarodnim sudovima, uključujući mogućim sudom za zločine agresije ili Međunarodnim kaznenim sudom (MKS) za zločine u njegovoj nadležnosti.

Predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: Ruska invazija na Ukrajinu svakodnevno nosi sa sobom neopisive strahote. Duboko zabrinjavajuće vijesti o namjernim napadima na civile, uključujući djecu, postale su svakodnevni okrutni podsjetnik na krvoproliće koje je Putin vratio na naš kontinent. Sve je više dokaza o brojnim međunarodnim zločinima koje je počinila Rusija. Novi međunarodni centar za kazneni progon imat će ključnu ulogu u osiguravanju da počinitelji budu privedeni pravdi, među ostalim i zbog zločina agresije. Učinit ćemo sve kako bi Putin i njegovi pomagači snosili odgovornost za svoja zlodjela.

Sljedeći koraci

Centar će danas početi s radom. Eurojust će blisko surađivati s Komisijom i članovima zajedničkog istražnog tima kako bi se osiguralo da Centar može pružiti najbolju moguću potporu nacionalnim tijelima.

Kontekst

Međunarodni kazneni sud nadležan je za kazneni progon najtežih međunarodnih zločina (genocida, zločina protiv čovječnosti te ratnih zločina i zločina agresije). Međutim, Međunarodni kazneni sud trenutačno ne može kazneno goniti Rusiju zbog zločina agresije jer Rusija nije njegova država stranka. Kako bi se riješio taj problem, Komisija je u studenome 2022. državama članicama predstavila mogućnosti da se zajamči potpuno utvrđivanje odgovornosti za sve zločine počinjene u Ukrajini. U tim se opcijama razmatrala mogućnost uspostave mehanizma odgovornosti kako bi se omogućio kazneni progon zločina agresije.

Iako se rasprave nastavljaju, posebno u okviru središnje skupine o osnivanju posebnog suda, ključno je osigurati odgovarajuću zaštitu relevantnih dokaza i početak istraga unutar postojećih pravnih okvira.

Dokazi koje je prikupio Centar mogli bi se iskoristiti pred dugim sudovima, uključujući nacionalne i međunarodne sudove, među ostalim i mogući sud za zločine agresije ili Međunarodni kazneni sud (MKS) za zločine u njegovoj nadležnosti.

Tužitelji koji su članovi zajedničkog istražnog tima bit će premješteni u Eurojust, gdje mogu svakodnevno surađivati. Tužiteljima će pomagati pravni i analitički stručnjaci iz Eurojusta. Utvrđeni dokazi mogu se sigurno pohraniti u Eurojustovoj središnjoj bazi podataka s dokazima o najtežim međunarodnim zločinima koja je uspostavljena nakon izmjena Eurojustove Uredbe, a temelji se Prijedlogu Komisije o izmjeni Uredbe o Eurojustu.

Više informacija

Izjava predsjednice von der Leyen o osnivanju Međunarodnog centra za kazneni progon zločina agresije protiv Ukrajine

Početak rada Međunarodnog centra za kazneni progon zločina agresije protiv Ukrajine – Eurojustovo priopćenje za medije

Solidarnost EU-a s Ukrajinom – internetske stranice

Eurojust i rat u Ukrajini – internetske stranice

 

Ruska invazija na Ukrajinu svakodnevno nosi sa sobom neopisive strahote. Duboko zabrinjavajuće vijesti o namjernim napadima na civile, uključujući djecu, postale su svakodnevni okrutni podsjetnik na krvoproliće koje je Putin vratio na naš kontinent. Sve je više dokaza o brojnim međunarodnim zločinima koje je počinila Rusija. Novi međunarodni centar za kazneni progon imat će ključnu ulogu u osiguravanju da počinitelji budu privedeni pravdi, među ostalim i zbog zločina agresije. Učinit ćemo sve kako bi Putin i njegovi pomagači snosili odgovornost za svoja zlodjela.

Ursula von der Leyen, President of the European Commission - 3. srpnja 2023.

 

Današnjim pokretanjem međunarodnog centra za kazneni progon Europska unija ponovno potvrđuje svoju odlučnost da osigura potpunu odgovornost za međunarodne zločine počinjene tijekom ruskog rata protiv Ukrajine. To uključuje zločin agresije koji je počinilo najviše političko i vojno vodstvo. Danas svijetu šaljemo jasnu poruku da je zabrana upotrebe sile i dalje temelj našeg međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima i da će oni koji ga krše za to odgovarati.

Didier Reynders, povjerenik za pravosuđe - 3. srpnja 2023.

Pojedinosti

Datum objave
3. srpnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj

Kontakti

Christian WIGAND

Ime
Christian WIGAND
Organizacija
Europska komisija
E-adresa
christian [dot] wigandatec [dot] europa [dot] eu
Broj telefona
+32 2 296 22 53

Cristina TORRES CASTILLO

Ime
Cristina TORRES CASTILLO
Organizacija
Europska komisija
E-adresa
Cristina [dot] TORRES-CASTILLOatec [dot] europa [dot] eu
Broj telefona
+32 2 29 90679