Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak2. ožujka 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Hrvatskim građanima najvažniji su mir, ljudska prava i poštovanje ljudskog života

Europska komisije je objavila nacionalno izvješće Standardnog Eurobarometra za Hrvatsku – javno mnijenje u Europskoj uniji za jesen 2016. godine. Naručitelj istraživanja je Glavna uprava za komunikaciju Europske komisije, a proveo ga je konzorcij TNS...

Zagreb, Hrvatska

Standardni Eurobarometar – Izvješće za Hrvatsku – javno mnijenje u Europskoj uniji

U Hrvatskoj je istraživanje provedeno u razdoblju od 5. do 14. studenoga 2016., na reprezentativnom uzorku građana starijih od 15 godina koji je u Hrvatskoj obuhvatio 1062 građana. Ovo je 86. po redu izvješće Eurobarometra, a 25. po redu koje je obuhvatilo i Hrvatsku.

U proteklih se godinu dana pozitivna predodžba EU-a u Hrvatskoj smanjila za čak 1,6% , a na razini EU28 za dva postotna boda, te su se one sada izjednačile na 35%. I hrvatski i prosječni europski ispitanici u natpolovičnoj se većini zalažu za jaču Uniju s jedinstvenim politikama na europskoj razini. Znatno se razlikuju samo na pitanju nastavka proširenja EU-a na druge zemlje: dok se tomu protivi natpolovična većina ispitanika na prosjeku EU28, u Hrvatskoj se nastavku proširenja protivi samo trećina ispitanika, a rastuća većina, dva postotna boda veća nego lani, zalaže se za nastavak proširenja Unije.

Hrvatski su ispitanici među optimističnijima glede budućnosti Europske unije i čak ih je devet postotnih bodova više optimističnih nego na prosjeku EU28. Hrvatski i europski ispitanici u podjednakoj velikoj većini, 69% pozitivno gledaju na sklapanje Rimskih ugovora, koje su 1957. godine potpisale zemlje Beneluksa (Belgija, Nizozemska i Luksemburg), Francuska, Italija i Njemačka.

Nezaposlenost hrvatski ispitanici stavljaju na visoko prvo mjesto među teškoćama s kojima se zemlja suočava, dok na drugo mjesto stavljaju gospodarsko stanje u zemlji. Povjerenje u pravosuđe odnosno u pravosudni sustav ima natpolovična većina Europljana, dok mu dvotrećinska većina Hrvata ne vjeruje.
I hrvatskim ispitanicima su, kao i prosječnom Europljaninu, od ponuđenih vrijednosti osobno najvažnije mir, ljudska prava i poštovanje ljudskog života - tim redoslijedom.

Hrvatski su ispitanici naklonjeniji useljavanju od ispitanika na razini EU28. No, i jedni i drugi u većini podupiru useljavanje iz drugih država članica EU-a, a protive se useljavanju iz trećih zemalja.
Hrvati ipak ostaju uvelike optimistični glede budućnosti Europske unije i u znatnoj većini podupiru Uniju s jedinstvenim politikama. Europskim institucijama također znatno više vjeruju nego domaćima, iako samo Europski parlament uživa povjerenje većine ispitanika. Uvelike, međutim, prevladava uvjerenje Hrvata da su o europskim pitanjima loše obaviješteni.

Pojedinosti

Datum objave
2. ožujka 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj