Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak4. prosinca 2019.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Hrvatski srednjoškolci na europskom samitu mladih o klimi u Bruxellesu

Učenici Srednje škole Mate Balote iz Poreča sudjelovat će na europskom samitu mladih o klimi koji će se održati u ožujku 2020. u Bruxellesu. Događanje organizira Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) prema modelu Konferencije Ujedinjenih...

Tvoja Europa, tvoje mišljenje!  2019.

Mladi iz cijeloga svijeta podigli su svoj glas ne bi li spasili planet i EGSO odgovara na njihov poziv. Glavno događanje EGSO-a posvećeno mladima, Tvoja Europa, tvoje mišljenje! (YEYS), održat će se 19. i 20. ožujka 2020. godine. Učenici iz 33 srednje škole diljem Europe okupit će se da bi raspravljali o najboljim načinima zaštite okoliša uz slogan „Naša klima, naša budućnost!“ Popis škola koje će sudjelovati možete pogledati ovdje.

Škole, njih 33, koje su odabrane za sudjelovanje u ovoj inicijativi izabrane su elektroničkim programom za odabir, a izbor je održan 27. studenog u Bruxellesu. Izabrana je po jedna škola iz 28 država članica EU-a i pet zemalja kandidatkinja (Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska). Svaku će školu predstavljati tri učenika u dobi od 16 do 18 godina, uz pratnju učitelja. Za ovo izdanje YEYS-a prijave je podnijelo gotovo 800 škola.

Svrha je događanja saslušati pametne ideje učenika za suočavanje s trenutačnom klimatskom krizom i približiti se ostvarivanju cilja da do 2050. postanemo klimatski neutralni. Uz pratnju i vodstvo mladih moderatora učenici će raspravljati o svojim prijedlozima na osnovi predloška Konferencije stranaka (COP) Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama.

Više pročitajte u priopćenju za medije.

Pojedinosti

Datum objave
4. prosinca 2019.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj