Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak15. veljače 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 6 min

Hrvatska mreža za beskućnike dobitnica je nagrade Europskog gospodarskog i socijalnog odbora za građansku solidarnost

Inicijativa Hrvatske mreže za beskućnike nalazi se među 23 najbolja projekta iz Europske unije i Ujedinjene Kraljevine koja su nagrađena za izniman doprinos borbi protiv bolesti COVID-19 i njezinih katastrofalnih posljedica.

Hrvatska mreža za beskućnike dobitnica je nagrade Europskog gospodarskog i socijalnog odbora za građansku solidarnost

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) danas je Hrvatskoj mreži za beskućnike (HMB) dodijelio svoju prestižnu Nagradu za građansku solidarnost, odavši priznanje njezinom projektu pomaganja beskućnicima i osobama u riziku od beskućništva tijekom pandemije koronovirusa.
EGSO, savjetodavno tijelo koje na razini EU-a predstavlja europsko civilno društvo, proglasio je inicijativu HMB-a "Podrška beskućnicima i koronavirus" najboljim prijavljenim projektom iz Hrvatske.

Poticanjem građana na davanje najisključenijim i najranjivijim pojedincima u društvu kao i na volontiranje, ova nevladina udruga čija je vizija "Nitko gladan, nitko bez krova nad glavom i nitko bez podrške" istaknula se kao svijetli primjer iznimne solidarnosti i građanske odgovornosti tijekom krize izazvane COVID-om 19, ocijenio je EGSO.

HMB je aktivno pružao podršku beskućnicima od samih početaka pandemije, uputivši apel za pomoć putem svoje Facebook stranice. Poziv je naišao na velik odjek javnosti i HMB je uspio sakupiti velik broj donacija u hrani, higijenskim potrepštinama i novcu, te mobilizirati velik broj volontera.

Nakon razornog ožujskog potresa u Zagrebu, u kojem živi polovica od ukupno 2000 ljudi bez krova nad glavom u Hrvatskoj i koji su se tada našli u vrlo teškoj situaciji, HMB se intenzivno zalagao za njihovo zbrinjavanje, osiguravanje hrane i pronalaženje primjerenog smještaja kao i za njihovu zaštitu od zaraze koronavirusom.

HMB-u i ostalim dobitnicima EGSO je ovo priznanje dodijelio na virtualnoj svečanosti dodjele nagrada održanoj 15. veljače. Svaki je dobitnik primio nagradu u iznosu od 10 000 EUR.
Nagrade je uručio Cillian Lohan, potpredsjednik EGSO-a za komunikaciju, koji je tom prigodom rekao:

„EGSO stalno naglašava da su solidarnost i ciljano brzo, odlučno i zajedničko djelovanje ključni da prebrodimo ovakvu pandemiju. Iz ove situacije možemo izvući pouke za rješavanje drugih kriza, bile one socijalne, gospodarske ili ekološke.

Civilno društvo predvodilo je sve akcije solidarnosti, a bez njegove pomoći na terenu cijena ove pandemije bila bi mnogo viša. Svi projekti koje smo primili dokaz su nesebičnog angažmana građana i lokalnih organizacija, što pokazuje da je doprinos civilnog društva toj borbi golem. Ovom nagradom odajemo priznanje ljudima i organizacijama koji su se iskazali u ovim još neviđenim vremenima. Čast mi je da ovaj trenutak možemo zajedno obilježiti.”

Nagrade su dodijeljene pobjednicima iz 21 zemlje Europske unije. Jedna nagrada pripala je projektu s naglaskom na prekograničnoj suradnji, a jedna organizaciji iz Ujedinjene Kraljevine, čime je EGSO htio pokazati da želi nastaviti održavati bliske veze s civilnim društvom te zemlje unatoč činjenici da je napustila EU.
Iako je EGSO nastojao pronaći pobjednika u svakoj državi članici EU-a i u Ujedinjenoj Kraljevini, iz šest zemalja nije primio prihvatljive prijave za projekte.
Popis svih dobitnika dostupan je u nastavku i na našoj internetskoj stranici.

Dobitnici su odabrani među ukupno 250 prijava koje su podnijele organizacije civilnog društva, pojedinci i privatna poduzeća. Svim je projektima solidarnost bila pokretačka snaga i svi su našli kreativne i djelotvorne načine za suočavanje s često zastrašujućim izazovima krize. Većina ih je bila usmjerena na ranjive skupine ili osobe koje su najteže pogođene krizom, kao što su starije osobe, mladi, djeca, žene, manjine, migranti, beskućnici, medicinsko osoblje ili zaposlenici i poslodavci.
Kad je riječ o sadržaju projekata, fokus je na pet glavnih tema: opskrba hranom i pomoć ugroženim skupinama, medicinska oprema, savjetodavne usluge, obrazovne usluge i informacije o pandemiji, te kultura.

Dobitnik nagrade iz Hrvatske

Inicijativa Hrvatske mreže za beskućnike nagrađena je kao jedan od projekata s temom "opskrba hranom i pomoć najugroženijim skupinama". Projekti s ovom temom bavili su se dostavljanjem svježe pripremljenih obroka, voća i povrća, često u kombinaciji s drugim oblicima pomoći kao što je distribucija medicinske opreme ili pružanje dodatnih usluga podrške u svakodnevnom životu.

Inicijativom "Podrška beskućnicima i koronavirus" između ožujka i kraja svibnja, tijekom kojih su pučke kuhinje mnogim potrebitim osobama bile nedostupne zbog vladinih mjera zatvaranja i obustave javnog prijevoza, osigurano je na tisuće donacija i paketa s hranom za beskućnike u nekoliko hrvatskih gradova. Volonteri HMB-a dijelili su i letke s uputama za zaštitu od koronavirusa. HMB procjenjuje kako je svojim humanitarnim akcijama izravno pomogao više od 700 beskućnika.

”Ganuti smo i ponosni što smo dobitnici ove vrijedne nagrade kojom se odaje priznanje nama, našim članovima, donatorima, zaposlenicima i volonterima koji nesebično pomažu našim korisnicima, makar su često i sami u teškoj situaciji. Ova će nam nagrada pomoći da podignemo svijest o beskućnicima i beskućništvu i da potaknemo druge da sustavnije podupiru naš rad i ljude o kojima brinemo," izjavila je glasnogovornica Sanja Blažeković.

Ostali prijavljeni projekti iz Hrvatske također su bili visoke kvalitete. Među njima je inicijativa "Web učionica 2.0" koja je pripremala nastavnike za nastavu na daljinu, web stranica "OPG-ovi Hrvatske" na kojoj se obiteljskim poljoprivrednim poduzećima omogućilo predstavljanje njihovih proizvoda kupcima dok su na snazi bile mjere zatvaranja, kao i mnoge druge.

Detaljne informacije o svim dobitnicima i kandidatima mogu se pronaći u našoj brošuri dostupnoj na zahtjev. EGSO se nada da će se Nagradom za građansku solidarnost povećati vidljivost i podići svijest ne samo o pobjedničkim projektima nego i o mnogim drugim kreativnim građanskim inicijativama koje se provode u EU-u.

„Danas ne čestitamo samo našim pobjednicima već i cjelokupnom europskom civilnom društvu i mnogim njegovim organizacijama, poduzećima i pojedincima koji su pokazali i koji i dalje pokazuju nezapamćenu solidarnost, hrabrost i građansku odgovornost u ovim teškim i zahtjevnim vremenima”, rekao je Cillian Lohan.

Projekti i inicijative građana i civilnog društva na brojne načine nadopunjavaju napore koje države članice poduzimaju kako bi ublažile posljedice krize, a u nekim su područjima bile čak i ispred njih, kao što je proizvodnja maski za lice na lokalnoj i regionalnoj razini, poručio je EGSO.

U usporedbi s prijavama za Nagradu EGSO-a za civilno društvo zaprimljenima prethodnih godina, uočen je povećan broj prijava neformalnih ili manje poznatih organizacija, što jasno pokazuje pozitivno stanje duha na terenu. Zabilježen je i manji broj prijava iz nekih zemalja koje su bile manje pogođene u prvom valu pandemije ili iz zemalja s jačim sustavima socijalne skrbi.

Kriteriji prijave za nagradu

EGSO je nagradu pokrenuo u srpnju 2020. pod motom „Civilno društvo protiv COVID-a 19”, najavivši da je riječ o izvanrednoj i jednokratnoj nagradi koja zamjenjuje Nagradu EGSO-a za civilno društvo. Cilj je odati priznanje europskom civilnom društvu koje se aktivno i nesebično angažiralo u aktivnostima solidarnosti od prvih dana pandemije.
Natječaj je bio otvoren pojedincima, organizacijama civilnog društva i poduzećima, uz uvjet da su projekti strogo neprofitni i da se financiraju s najviše 50 % javnih sredstava. Morali su biti izravno povezani s COVIDOM-19, odnosno s borbom protiv virusa ili prevladavanjem njegovih posljedica.
Nagradom EGSO-a za civilno društvo svake se godine odaje priznanje organizacijama civilnog društva odnosno pojedincima čiji projekti ističu europski identitet i zajedničke vrijednosti u određenom području rada. Nagrada se dodjeljuje od 2006. godine.

Za dodatne informacije:

Laura Lui, Odjel za medije EGSO-a
E-pošta: pressateesc [dot] europa [dot] eu
Tel. +32 2 546 9189
@EESC_PRESS

EGSO iznutra

Pojedinosti

Datum objave
15. veljače 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj