Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak27. travnja 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Grad Labin osvojio Nagradu za europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti 2023.

Među 74 prijave iz svih dijelova EU-a hrvatski grad Labin izborio se za ulazak među finaliste te je osvojio nagradu za europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti.

Labin

Drugu godinu zaredom velik broj europskih lokalnih tijela odgovorio je na poziv kojim Europska komisija traži dobitnike Nagrade za europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti te predstavio svoje politike, planove i inicijative za uključenost i raznolikost u svojim lokalnim društvima.

Labin je izborio svoje mjesto u užem krugu uz još regija, gradova i mjesta iz devet europskih zemalja: Luksemburga, Finske, Poljske, Francuske, Njemačke, Italije, Portugala, Španjolske i Belgije.

Europska povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli izjavila je: „Zahvalna sam što su se 74 lokalna tijela prijavila za ovogodišnju Nagradu za europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti. Na najbolji mogući način pokazujete do koje mjere Europska unija podržava ravnopravnost i raznolikost te nastoji biti uključiva za sve svoje zajednice. Vaša nastojanja da osigurate jednako postupanje prema svima i da svima osigurate uživanje vlastitih građanskih prava treba podržati i pohvaliti.”

Kandidate koji su ušli u uži krug čeka završni krug vrednovanja osvojili su zlatnu, srebrnu i brončanu nagradu u jednoj od sljedećih triju kategorija:

  • Lokalna tijela s više od 50 000 stanovnika
  • Lokalna tijela s manje od 50 000 stanovnika
  • Posebna nagrada za promicanje ravnopravnosti LGBTIQ osoba

U kategoriji lokalnih tijela s manje od 50 000 stanovnika srebrnu nagradu je osvojio grad Labin!

Popis kandidata koji su ušli u uži krug možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Dobitnici ovogodišnje Nagrade objavljeni su na svečanosti koju je povjerenica Dalli održala 27. travnja 2023. u Bruxellesu.

O natjecanju #DiversityCapitals

Nagradom se prepoznaju nastojanja gradova, mjesta ili regija u Europskoj uniji u promicanju uključenosti i stvaranju društva bez diskriminacije.

Natjecanje je prilika lokalnim tijelima da pokažu politike i inicijative kojima se stvaraju uključivija okruženja za njihove građane.

Obuhvaća inicijative kojima se promiču raznolikost i uključenost na temelju spola, rasnog ili etničkog podrijetla, vjere ili uvjerenja, invaliditeta, dobi i ravnopravnosti LGBTIQ osoba te kojima se promiču intersekcionalnost i međupovezani odnosi različitih oblika društvenih kategorija.

Pročitajte informativni dopis za medije kako biste saznali više o Nagradi i o tome kako funkcionira.

 

Kontakt za medije

Za upite medija ili ako želite primati nove objave u vezi s nagradom, pišite na: mediaateudiversity2023 [dot] eu (media[at]eudiversity2023[dot]eu)

Pojedinosti

Datum objave
27. travnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj