Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak17. rujna 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 5 min

Govor predsjednice von der Leyen o stanju Unije: putokaz iz krize uzrokovane koronavirusom prema budućnosti

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen jučer se obvezala da će Europska komisija pokrenuti održiv i transformacijski oporavak koji će Europi pružiti globalnu platformu za gospodarsko, okolišno i geopolitičko vodstvo.

Govor predsjednice von der Leyen o stanju Unije: putokaz iz krize uzrokovane koronavirusom prema budućnosti

GLAVNE TOČKE

Odgovor na koronavirus – i zaštita zdravlja u Europi u budućnosti

Predsjednica je pozvala na izvlačenje pouka iz ove situacije i izjavila da Europa mora izgraditi snažniju europsku zdravstvenu uniju s dovoljno sredstava za program „EU za zdravlje” otporan na buduće promjene, ojačanom Europskom agencijom za lijekove (EMA) i snažnijim Europskim centrom za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

Obvezala se da će uspostaviti europsku agenciju BARDA za napredno biomedicinsko istraživanje i razvoj kako bi povećala europske kapacitete za odgovor na prekogranične prijetnje. Predsjednica je pozvala na raspravu o novim zdravstvenim nadležnostima EU-a u okviru predstojeće konferencije o budućnosti Europe.

Unija koja štiti

Predsjednica von der Leyen naglasila je važnost jačanja europskog socijalnog tržišnog gospodarstva i zaštite radnika i poduzeća od vanjskih šokova. Obećala je da će se predložiti pravni okvir za utvrđivanje minimalnih plaća, naglasivši pritom da je „vrijeme da se rad uz minimalnu plaću isplati”.

Predsjednica se obvezala da će poduzeti mjere za jačanje jedinstvenog tržišta, osnaživanje ekonomske i socijalne unije, ponovno potpuno funkcioniranje schengenskog područja, ažuriranje industrijske strategije EU-a i prilagodbu njegova okvira za tržišno natjecanje.

Europski zeleni plan – smanjenje emisija za najmanje 55 % do 2030.

Predsjednica je otkrila prijedlog Europske komisije da se cilj smanjenja emisija do 2030. poveća s 40 % na najmanje 55 %. To će Uniji omogućiti da ostvari klimatsku neutralnost do 2050. i ispuni obveze iz Pariškog sporazuma. Mehanizam za graničnu prilagodbu emisija ugljika pomoći će da se i drugi povedu za primjerom Europe.

Komisija će do sljedećeg ljeta revidirati cjelokupno zakonodavstvo EU-a u području klime i energetike da bi se uskladilo s ciljem od 55 %.

Predsjednica je usto najavila da će se 30 % proračuna instrumenta #NextGenerationEU u iznosu od 750 milijardi eura prikupiti zelenim obveznicama. A 37 % sredstava uložit će se u ciljeve europskog zelenog plana, uključujući referentne europske projekte – vodik, zeleno građevinarstvo i milijun priključaka za punjenje električnih vozila.

Pozvala je na stvaranje novog „europskog Bauhausa” kao zajedničke stvaralačke platforme arhitekata, inženjera i dizajnera koja bi potaknula razvoj suvremenog arhitektonskog stila koji odražava našu težnju da Europa postane prvi klimatski neutralan kontinent.

Digitalno desetljeće Europe

Predsjednica von der Leyen naglasila je da „Europa sada mora biti predvodnica u digitalnom svijetu, u protivnom ćemo morati slijediti druge”. Pozvala je na zajednički plan za digitalnu Europu s jasno utvrđenim ciljevima za 2030., kao što su povezivost, digitalne vještine i digitalne javne usluge. Osim toga je najavila da će EU uložiti 20 % proračuna instrumenta NextGenerationEU u digitalni sektor.

Vitalna Europa u nestabilnom svijetu

Predsjednica je pozvala na revitalizaciju i reformu multilateralnog sustava, uključujući UN, WTO i WHO. Obećala je da će Europska komisija predložiti europsku verziju zakona Magnitsky i pozvala države članice da prihvate glasovanje kvalificiranom većinom o vanjskim odnosima „barem kad je riječ o ljudskim pravima i provedbi sankcija”.

Govoreći o „započinjanju novih odnosa sa starim prijateljima”, predsjednica je rekla da je Europa spremna izgraditi novi transatlantski program sa SAD-om i postići dogovor s Ujedinjenom Kraljevinom, pod uvjetom da UK poštuje Sporazum o povlačenju, jer je to „stvar zakona, povjerenja i dobre vjere” i „od toga nećemo odustati”.

Predsjednica se obvezala na paket gospodarskog oporavka za zapadni Balkan i naglasila važnost odnosa Europe s Afrikom „jer nam Afrika nije samo susjed, nego i prirodni partner”.

Konačno, predsjednica von der Leyen obećala je iskoristiti europsku „diplomatsku moć i gospodarski utjecaj u postizanju važnih sporazuma” o etičkim i okolišnim pitanjima te ljudskim pravima. Pojasnila je da Unija želi globalni sporazum o oporezivanju digitalnoga gospodarstva, ali da će se u to upustiti sama ako se sporazum ne može postići: „Želim da Europa postane svjetski zagovornik pravednosti”.

Novi pakt o migracijama

Predsjednica je otkrila da će sljedeći tjedan Komisija predstaviti svoj Novi pakt o migracijama, s pristupom utemeljenim na humanosti, solidarnosti i „jasnoj razlici između onih koji imaju pravo ostati i onih koji nemaju”. Obećala je da će Komisija „uložiti dodatne napore i preuzeti odgovornost” za rješavanje situacije nakon požara u kampu Moria, ali: „ako mi uložimo dodatne napore, i sve države članice morat će uložiti dodatne napore… Migracije su europski izazov i cijela Europa mora dati svoj doprinos”.

Vladavina prava

Predsjednica je naglasila da će Komisija do kraja rujna donijeti prvo godišnje izvješće o vladavini prava kojim će biti obuhvaćene sve države članice. Predsjednica von der Leyen obvezala se osigurati da se sredstva EU-a troše uz jamstvo vladavine prava.

Borba protiv rasizma, zločina iz mržnje i diskriminacije

Predsjednica von der Leyen najavila je da će Komisija predstaviti europski akcijski plan za borbu protiv rasizma, ojačati propise o rasnoj jednakosti i proširiti popis zločina na razini EU-a na sve oblike zločina iz mržnje i govora mržnje, neovisno o tome temelje li se na rasi, vjeroispovijesti, rodu ili seksualnosti. Komisija će imenovati i svojeg prvog koordinatora za borbu protiv rasizma. Predstavit će strategiju za jačanje prava LGBTQI osoba te će se zalagati za uzajamno priznavanje obiteljskih odnosa u EU-u.

Pismo namjere

Govor predsjednice von der Leyen popraćen je „pismom namjere” predsjedniku Europskog parlamenta Davidu Sassoliju i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, koja predsjeda rotirajućim predsjedništvom Vijeća. U pismu se navodi popis inicijativa koje Europska komisija namjerava provesti sljedeće godine kako bi se ostvarili ciljevi navedeni u govoru koji je dostupan na internetu na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku. Uskoro će biti dostupan na svim jezicima EU-a.

Više informacija dostupno je na posebnoj internetskoj stranici i u informativnom članku sa sažetkom glavnih inicijativa iznesenih u govoru o stanju Unije 2020.

Ovdje saznajte više o tome kako je Komisija von der Leyen ispunila svoje obveze tijekom prve godine mandata.

Pojedinosti

Datum objave
17. rujna 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj