Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak24. studenoga 2022.Predstavništvo u Hrvatskoj

Govor mržnje na internetu: IT kompanije usporile s napretkom

Kako bi se podržala provedba Kodeksa postupanja i uklonili nedostaci u obavješćivanju i djelovanju, IT poduzeća i mreža pouzdanih organizacija prijavitelja uključenih u postupke praćenja dogovorili su akcijski okvir.

Govor mržnje na internetu: IT kompanije usporile s napretkom

Europska komisija danas je objavila rezultate sedme procjene Kodeksa postupanja za borbu protiv nezakonitog govora mržnje na internetu. Ovogodišnji rezultati nažalost pokazuju slabije prijavljivanje i djelovanje poduzeća: broj obavijesti koje su društva pregledala u roku od 24 sata smanjio se u odnosu na posljednja dva postupka praćenja, s 90,4 % u 2020. na 81 % u 2021. i 64,4 % u 2022. TikTok je jedino društvo koje je poboljšalo vrijeme procjene. Stopa uklanjanja, koja iznosi 63,6 %, također je znatno niža nego na vrhuncu 2020. (71 %). Samo je YouTube ostvario bolje rezultate u pogledu tog parametra no u posljednje dvije godine. Međutim, došlo je do pozitivnog pomaka u pogledu učestalosti i kvalitete povratnih informacija za korisnike, na poticaj Komisije iz izvješća za 2021.

Kako bi se podržala provedba Kodeksa postupanja i uklonili nedostaci u obavješćivanju i djelovanju, IT poduzeća i mreža pouzdanih organizacija prijavitelja uključenih u postupke praćenja dogovorili su akcijski okvir. Njime se utvrđuju inicijative za suradnju među stranama u kojima se obvezuju na jačanje dijaloga radi suzbijanja govora mržnje na internetu. Komisija će nastaviti pratiti provedbu Kodeksa ponašanja.

Priopćenje za medije i informativni članak s više informacija o rezultatima procjene dostupni su na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
24. studenoga 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj