Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak31. kolovoza 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Globalni odgovor na koronavirus: Komisija se pridružuje Instrumentu za globalni pristup cjepivu protiv bolesti COVID-19 (COVAX)

Europska komisija danas je potvrdila interes za sudjelovanje u instrumentu COVAX kojem je cilj svima i svugdje omogućiti pravedan pristup cjenovno pristupačnim cjepivima protiv bolesti COVID-19. U okviru inicijative Tim Europa Komisija će danas...

Globalni odgovor na koronavirus: Komisija se pridružuje Instrumentu za globalni pristup cjepivu protiv bolesti COVID-19 (COVAX)

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: „Globalna suradnja jedini je način da se prevlada globalna pandemija. Vidjeli smo da se svijet ujedinio u globalnom odgovoru na koronavirus i kampanji ‚Globalni cilj: zajedno za budućnost'. Dosad je zajamčeno gotovo 16 milijardi EUR, a najtalentiraniji istraživači i organizacije zajedno rade na razvoju cjepiva, testiranja i metoda liječenja, koji će biti naše univerzalno opće dobro. Komisija će danas najaviti doprinos od 400 milijuna EUR instrumentu COVAX za suradnju u kupnji budućih cjepiva u korist zemalja s niskim i srednjim dohotkom. Uvjerena sam će nas to približiti našem cilju: zajedničkoj pobjedi na tim virusom.”

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: „Koronavirus možemo pobijediti samo suradnjom na globalnoj razini i solidarnošću. Potreban nam je uključiv međunarodni pristup, a kao što danas pokazujemo, Tim Europa, koji čine Europska komisija i države članice EU-a, predan je osiguravanju uspjeha instrumenta COVAX i lakšeg te pravednog pristupa cjepivima za sve ljude u cijelom svijetu.”

Jutta Urpilainen, povjerenica za međunarodna partnerstva izjavila je: „Kraj pandemije i održiv oporavak mogući su samo ako osiguramo pravedan pristup cjepivu protiv bolesti COVID-19 u cijelom svijetu.Suradnja s našim partnerskim zemljama preduvjet je kvalitetnog i zdravog oporavka.”

Cilj je instrumenta COVAX, kojim zajedno upravljaju Gavi, Savez za cjepiva, Koalicija za inovacije u području pripravnosti za epidemije (CEPI) i Svjetska zdravstvena organizacija, ubrzati razvoj i proizvodnju cjepiva protiv bolesti COVID-19 te svim zemljama u svijetu zajamčiti pravedan pristup cjepivu.

U okviru zajedničkog angažmana EU-a (Komisija, države članice i europske financijske institucije, posebno EIB) za mobilizaciju sredstava za globalni odgovor na koronavirus, Komisija namjerava mobilizirati do 400 milijuna EUR u obliku jamstava za potporu instrumentu COVAX i njegovim ciljevima koji su dio nastojanja Tima Europa. Detaljni uvjeti sudjelovanja i doprinosa EU-a razradit će se u nadolazećim danima i tjednima. Tim Europa spreman je staviti na raspolaganje svoje stručno znanje i resurse u okviru instrumenta COVAX kako bi se ubrzali i povećali razvoj i proizvodnja cjepiva na svjetskoj razini za građane diljem svijeta, u siromašnim i bogatim zemljama.

Sudjelovanje EU-a u instrumentu COVAX bit će nadopuna tekućim pregovorima EU-a s poduzećima za proizvodnju cjepiva, kojima se nastoji povećati proizvodne kapacitete proizvođača cjepiva, čime će se pridonijeti globalnom radu.

Kontekst

Europska komisija predano radi kako bi osigurala da cjepivo dobije svatko kome je potrebno, ne samo u Europi, nego u cijelom svijetu. Nitko neće biti siguran dok svi ne budemo sigurni. Zato je Komisija odmah odgovorila na poziv na djelovanje Svjetske zdravstvene organizacije te je pod okriljem globalnog odgovora na koronavirus, globalnog djelovanja za univerzalni pristup testiranju, liječenju i cjepivima protiv koronavirusa i globalni oporavak, od 4. svibnja 2020. prikupljeno gotovo 16 milijardi eura.

Kao važan korak u okviru inicijative za globalni odgovor na koronavirus, globalnog djelovanja za univerzalan pristup cjenovno pristupačnom cijepljenju protiv koronavirusa, liječenju i testiranju, nevladina organizacija Global Citizen pokrenula je 28. svibnja pod pokroviteljstvom predsjednice Ursule von der Leyen inicijativu Globalni cilj:zajedno za budućnost.

Komisija je 4. svibnja predložila i okvir za suradnju kako bi se uskladila globalna nastojanja i ubrzao napredak u razvoju cjepiva protiv koronavirusa te u liječenju i dijagnostici te bolesti. Riječ je o inicijativi za dostupnost alata za suzbijanje bolesti COVID-19 – ACT-Accelerator.

Okosnica incijative su tri partnerstva koja se temelje na trima prioritetima globalnog odgovora na koronavirus, a okuplja industriju, istraživače, zaklade, regulatore i međunarodne organizacije kako bi zajedno radili na svim koracima potrebnima za uvođenje novih alata i rješenja, od istraživanja do proizvodnje i primjene.

Instrument COVAX stup je inicijative ACT-Accelerator u području cjepiva, globalna suradnja kojom će se ubrzati razvoj i proizvodnja te pravedan pristup testovima, liječenju i cjepivima protiv bolesti COVID-19 za sve zemlje svijeta.

Instrument COVAX, kojim zajedno upravljaju savez Gavi, Koalicija za inovacije u području pripravnosti za epidemiju (CEPI) i Svjetska zdravstvena organizacija, pokrenut je krajem travnja 2020. na događanju čiji su domaćini bili glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, predsjednik Francuske, predsjednica Europske komisije te Zaklada Billa i Melinde Gates. EU otad aktivno surađuje sa savezom Gavi, CEPI-jem te drugim zemljama sudionicama u uspostavi sustava upravljanja i financijskim alatima instrumenta COVAX. Nakon današnjeg izražavanja interesa još treba utvrditi konačne uvjete sudjelovanja EU-a.

Cilj je instrumenta COVAX kupiti dvije milijarde doza cjepiva do kraja 2021. tako da se putem pregovora s različitim dobavljačima cjepiva obuhvate različite znanstvene tehnologije, rokovi dostave i cijene. Instrument COVAX mehanizam je osiguranja kojim će se smanjiti rizik za proizvođače, koji oklijevaju ulagati bez zajamčene potražnje, te za zemlje, kojima je interes osigurati pristup održivom cjepivu.

Više informacija:

Globalni odgovor na koronavirus

Odgovor EU-a na pandemiju koronavirusa

Strategija EU-a za cjepiva

Pojedinosti

Datum objave
31. kolovoza 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj