Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak22. srpnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Globalni odgovor na koronavirus: EU podržao istraživanje cjepiva s dodatnih 100 milijuna eura

Komisija će sa 100 milijuna eura sufinancirati poziv Koalicije za inovacije u području pripravnosti za epidemije (CEPI) za potporu brzom razvoju cjepiva protiv koronavirusa. Potpora EU-a dio je obveza Komisije da uloži 1 milijardu eura u sklopu...

Globalni odgovor na koronavirus: EU podržao istraživanje cjepiva s dodatnih 100 milijuna eura

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Potrebni su nam učinkoviti načini liječenja i cjepiva kako bi se uklonila opasnost od koronavirusa. Stoga smo ponosni što podržavamo napore CEPI-ja da brzo razvije cjepivo.

U odgovor na pandemiju koronavirusa, CEPI, koalicija uspostavljena 2017. za razvoj cjepiva za sprečavanje budućih epidemija, radi na brzom razvoju širokog portfelja najizglednijih kandidata za cjepivo protiv koronavirusa i osiguravanju proizvodnje u suradnji s partnerima iz industrije. Potporom CEPI-ja u okviru programa Obzor 2020 financirat će se istraživačke i inovacijske aktivnosti, ali ne i proizvodnja cjepiva. Više informacija o pozivu dostupno je ovdje, a o tome kako se istraživanjima i inovacijama u EU-u podupire borba protiv koronavirusa više možete pročitati ovdje.

U okviru inicijative Globalni odgovor na koronavirus pod vodstvom predsjednice von den Leyen dosad je obećano 15,9 milijardi eura za univerzalan pristup testovima, lijekovima i cjepivima protiv epidemije koronavirusa te za globalni oporavak.

Pojedinosti

Datum objave
22. srpnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj