Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak26. svibnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Globalni čelnici donijeli program za prevladavanje krize uzrokovane bolešću COVID-19

U petak 21. svibnja čelnici skupine G20 obvezali su se na niz mjera za brži završetak krize uzrokovane bolešću COVID-19 i bolju pripremu za buduće pandemije. Domaćini globalnog sastanka na vrhu o zdravlju u Rimu bili su predsjednica Komisije Ursula...

Globalni čelnici donijeli program za prevladavanje krize uzrokovane bolešću COVID-19

Skupina G20 istaknula je važnost povećanja proizvodnje i prepoznala ulogu intelektualnog vlasništva u osiguravanju jednakosti. U tom pogledu EU namjerava olakšati provedbu podnošenjem prijedloga u WTO-u o upotrebi obveznih licencija, među ostalim za izvoz u sve zemlje koje nemaju proizvodni kapacitet.

Skupina G20 jasno je naglasila potrebu da se osigura pravedan pristup cjepivima i potpora za zemlje s niskim i srednjim dohotkom. Čelnici su se složili da su potrebni sustavi ranog upozoravanja i nadzora koji će biti interoperabilni. Skupina Team Europe predstavila je konkretne mjere kojima bi se riješio taj problem, uključujući suradnju s industrijskim partnerima koji proizvode cjepiva u Europi, kako bi se brzo omogućila cjepiva za zemlje s niskim i srednjim dohotkom.

Cilj je skupine Team Europe donirati 100 milijuna doza cjepiva zemljama s niskim i srednjim dohotkom do kraja godine putem COVAX-a. EU je dosad izvezao količinu cjepiva jednaku onoj koju je podijelio građanima, a skupina Team Europe mobilizirala je više od 40 milijardi eura za potporu partnerskim zemljama diljem svijeta u borbi protiv krize uzrokovane bolešću COVID-19 i ublažavanju socioekonomskih posljedica, kako je prikazano u informativnom članku.

Kako bi se povećali proizvodni kapaciteti u Africi i pristup cjepivima, lijekovima i zdravstvenim tehnologijama, skupina Team Europe u petak je pokrenula inicijativu vrijednu 1 milijardu eura.

Priopćenje za medije i informativni članak o toj inicijativi dostupni su na internetu, zajedno s priopćenjem za medije o novoj platformi za financiranje za potporu zdravstvenoj sigurnosti i otpornosti u Africi.

Više informacija o globalnom sastanku na vrhu o zdravlju potražite u cjelovitom priopćenju za medije i Rimskoj deklaraciji, govoru predsjednice von der Leyen na globalnom sastanku na vrhu o zdravlju i na ranije održanom sastanku, glavnim preporukama organizacija civilnog društva i izvješću znanstvenog panela. Fotografije i videozapisi sa sastanka na vrhu dostupni su na EbS-u.

Pojedinosti

Datum objave
26. svibnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj