Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak13. travnja 2022.Predstavništvo u Hrvatskoj

Global Gateway: Predsjednica von der Leyen najavila važan događaj 21. – 22. lipnja

Globalni forum o razvojnoj suradnji „Europski dani razvoja” za 2022. održat će se 21. i 22. lipnja na temu „Global Gateway: izgradnja održivih partnerstava za povezani svijet”.

Global Gateway: Predsjednica von der Leyen najavila važan događaj 21. – 22. lipnja

Taj događaj okupit će sudionike na visokoj razini iz cijelog svijeta koji će procijeniti napredak provedbe strategije Global Gateway.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: U svijetu obilježenom rastućom nestabilnošću i zajedničkim globalnim izazovima, našim partnerskim zemljama potrebni su pouzdani prijatelji. Inicijativom „Global Gateway” Europska unija udvostručuje svoje napore i nudi partnertva koja se temelje na zajedničkim vrijednostima i ciljevima radi zelenih, pametnih i uključivih ulaganja. Drago mi je što ću imati priliku poželjeti dobrodošlicu političkim vođama i predstavnicima civilnog društva i privatnog sektora iz cijelog svijeta na Europskim danima razvoja, gdje ćemo razgovarati o konkretnoj provedbi inicijative „Global Gateway”.

Povjerenica za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen dodala je: Inicijativa Global Gateway ima za cilj do 2027. mobilizirati do 300 milijardi eura ulaganja pristupom Tima Europa tj. EU-a, država članica, institucija za financiranje razvoja i privatnog sektora. Inicijativa Global Gateway naišla je na široko odobravanje i nekoliko je država članica već predstavilo svoje konkretne doprinose. Europski dani razvoja bit će najvažniji događaj 2022. za raspravu o tome kako mi kao Tim Europa možemo surađivati s partnerskim zemljama na realizaciji glavnih inicijativa, uz uključivanje privatnog sektora i europska poduzeća.

U okviru Europskih dana razvoja održat će se niz panela na visokoj razini o pet glavnih tema inicijative Global Gateway: digitalizacija, klima i energetika, transport, zdravlje, obrazovanje i istraživanje. Bit će organizirane tematske sesije o geopolitičkom kontekstu i potrebi za održivim tokovima financiranja, a također i tematske sesije o svakoj od regija.

Cilj je strategije Global Gateway mobiliziranje ulaganja u održive infrastrukture kako bi se stvorili povoljni regulatorni okviri u cijelom svijetu. To je zelena, pametna i uključiva pozitivna ponuda EU-a partnerskim zemljama za ulaganja u infrastrukturu koja odgovara standardima EU-a i međunarodnim standardima.

Inicijativa Global Gateway potiče dvostruke tranzicije diljem svijeta. Njome se potiču pametne, čiste i sigurne veze u digitalnom i energetskom sektoru i u sektoru transporta te jačaju zdravstveni, obrazovni i istraživački sustavi u cijelom svijetu. Mnoge od sesija predložile su organizacije koje su partneri od ključne važnosti za ostvarivanje ambicija inicijative Global Gateway. Paralelno uz sesije odvijat će se izložbe, štandovi, kulturne priredbe i prilike za umrežavanje.

Europski dani razvoja bit će hibridno događanje. Očekuje se da će u Bruxelles doći 2.500 sudionika iz cijelog svijeta i da će daljnjih 10 000 sudjelovati putem interneta. U Bruxelles će na poseban program doći jedanaest mladih vođa, i svi će sudjelovati i u panel-raspravama na visokoj razini u okviru tog događanja.

Cijeli program Europskih dana razvoja bit će dostupan početkom svibnja. Prijave su moguće do 6. lipnja.

Više informacija

Global Gateway

Internetska stranica Europskih dana razvoja

Novinarima međunarodnih medija bit će na raspolaganju posebni objekti i mogućnosti – više informacija o tome ovdje.

Twitter: https://twitter.com/EU_Partnerships

Facebook: https://www.facebook.com/EUPartnerships/

Instagram: https://www.instagram.com/eu_partnerships/

YouTube: https://www.youtube.com/user/EUintheWorld

Pojedinosti

Datum objave
13. travnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj