Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak13. ožujka 2017.Predstavništvo u Hrvatskoj

Gazprom preuzima obaveze na tržištima plina u srednjoj i istočnoj Europi

Europska komisija poziva sve zainteresirane strane da dostave primjedbe na obveze koje je Gazprom ponudio kao odgovor na zabrinutost Komisije u pogledu tržišnog natjecanja na tržištima plina u srednjoj i istočnoj Europi.

GAZPROM predlaže mjere za ublašavanje zabrinutosti

Komisija poziva na dostavljanje primjedbi na Gazpromove obveze u pogledu tržišta plina u srednjoj i istočnoj Europi

Obvezama će se omogućiti prekogranični protok plina po konkurentnim cijenama. Povjerenica zadužena za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager izjavila je: „Vjerujemo da će se Gazpromovim preuzimanjem obveza omogućiti slobodan protok plina u srednjoj i istočnoj Europi po konkurentnim cijenama. Obveze su odgovor na našu zabrinutost u pogledu tržišnog natjecanja i nude dalekosežno rješenje usklađeno s pravilima EU-a. Tim se obvezama zapravo podupire bolja integracija tržišta plina u toj regiji, što je važno za milijune Europljana kojima je plin potreban za grijanje domova, ali i za poslovanje. Sada nas zanimaju mišljenja potrošača i ostalih dionika, koja ćemo pažljivo razmotriti prije donošenja odluke.“

U informativnim člancima po zemljama objašnjeno je kako bi obveze pogodovale pojedinim državama članicama: Bugarska, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Poljska, Mađarska i Slovačka. Povjerenica Vestager predstavila je odluku na konferenciji za medije održanoj danas u podne.

Pojedinosti

Datum objave
13. ožujka 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj