Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak14. prosinca 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Galileo počinje s radom

Od 15. prosinca 2016. tijelima javne vlasti, poduzećima i građanima bit će dostupne početne usluge europskog satelitskog navigacijskog sustava Galileo.

Satelit Galileo

Izjavom o početnim uslugama koju će Europska komisija službeno predstaviti u Bruxellesu u četvrtak, 15. prosinca, sustav Galileo počinje, u suradnji sa sustavom GPS, pružati sljedeće besplatne usluge:

  • podrška u hitnim operacijama
  • točnija navigacija za građane.
  • bolja vremenska sinkronizacija za kritične infrastrukture
  • pouzdane usluge za tijela javne vlasti

Izjava o početnim uslugama sustava Galileo znači da su njegovi sateliti i zemaljska infrastruktura sada spremni za rad. Signali će biti iznimno točni, ali neće biti dostupni cijelo vrijeme. Zato će se u početnoj fazi prvi signali sustava Galileo koristiti u kombinaciji s drugim satelitskim navigacijskim sustavima poput GPS-a.

U idućim će se godinama pokrenuti novi sateliti kojima će se povećati konstelacija sustava Galileo te će se postupno poboljšati njegova dostupnost diljem svijeta. Očekuje se da će konstelacija biti dovršena 2020. te će sustav Galileo tada doseći svoj puni operativni kapacitet.

Kontekst

Galileo je europski globalni satelitski navigacijski sustav. Korisnicima diljem svijeta pruža niz najsuvremenijih usluga za određivanje položaja i vremena te navigaciju. Galileo je u potpunosti interoperabilan sa sustavom GPS, ali će krajnjim korisnicima omogućivati preciznije i pouzdanije određivanje položaja.

Konstelacija sustava Galileo trenutačno se sastoji od 18 satelita, koji su već u orbiti. Za punu je konstelaciju predviđeno ukupno 30 satelita te se očekuje da će ona biti dovršena 2020.

Na tržištu je već dostupan prvi pametni telefon s podrškom za Galileo španjolskog poduzeća BQ, a očekuje se da će njihov primjer slijediti i ostali proizvođači. Puštanjem sustava u rad omogućit će se dizajnerima aplikacija da svoje ideje isprobaju na pravim signalima.

Početnim uslugama sustava Galileo upravlja Europska agencija za GNSS (GSA). Cjelokupni program Galileo vodi Europska komisija, koja je odgovornost za implementaciju sustava i osiguravanje tehničke podrške za operativne zadatke prenijela na Europsku svemirsku agenciju (ESA).

Pojedinosti

Datum objave
14. prosinca 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj